EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık sürecinde hazırlanan logonun tanıtıldığı, yapılan çalışmaların anlatıldığı lansman toplantısı Swissotel'de yapıldı.
Son 10 yıldır futbolda elde ettiği başarılarla Avrupa ve dünya futbol kamuoyunun dikkatini çeken Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğini yapabilmek için başlattığı kampanyanın ilk tanıtımını yaptı. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'de gerçekleştirilmesi için, ev sahibi ülkenin belirleneceği 28 Mayıs 2010 tarihine kadar sürecek olan kampanyayla, şampiyona için oy verecek UEFA Yönetim Kurulu Üyelerinin desteği kazanılmaya çalışılacak.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı, Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter Ahmet Güvener ile Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın da katıldığı toplantıda, şampiyonaya ev sahipliği yapması planlanan şehir ve stadyumlar da açıklandı.
Toplantı, logoyu ve turnuvaya ev sahipliği yapacak olan illerimizi sergileyen dans gösterisi ile başladı. Toplantının başında 16 Yaş Altı Genç Milli Futbol Takımı oyuncusu Gökhan Sürücü, logonun tanıtımını yaptı.
8 şehir 9 stadyum
Buna göre, EURO 2016 için İstanbul'da Atatürk Olimpiyat Stadı, üstü ve yanları kapatılarak çevresel düzenlemesiyle birlikte şampiyonaya hazır hale getirilecek. İnşaatına devam edilen Türk Telekom Arena da İstanbul'un bir diğer stadı olacak. Kayseri Kadir Has Stadı'nın yanı sıra İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yapılacak yeni statlar da şampiyonaya hazır hale getirilecek. Tüm bu şehirlerin altyapı yatırımları tamamlanacak, özellikle ulaşım ve konaklama konularında büyük yatırımlar gerçekleştirilecek.
Toplantıda, hükümet olarak ülkenin tanıtımı için büyük önem arz eden böylesine bir organizasyona tam destek vereceklerini belirten Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, "1990'ların ortasından bu yana dünya ve Avrupa futbolunda kendisinden söz ettiren Türkiye, başarıya ve gelişime en açık ülkelerin başında gelmektedir. Bu nedenle futbol yatırımlarına önem verilmekte ve Türkiye'deki futbol ekonomisine istihdam ve altyapı açısından büyük yatırımlar yapılmaktadır. Turnuvanın tüm gereksinimlerini büyüyen Türkiye ve futbol ekonomisi rahatlıkla karşılayacaktır" diye konuştu.
"Türkiye en uygun ülke"
Türk futbolunun gelişerek Avrupa'da yeni bir futbol devi haline gelmesinin önemine dikkat çeken Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener altyapı ve istihdam açısından Türkiye'nin, rakiplerine göre gelişmeye ve büyümeye en elverişli ülke olduğunu söyledi. Özgener ayrıca turnuvaya ilk defa ev sahipliği yapabilmek için devletçe, milletçe bir bütün olmak gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin son olarak, 2009 UEFA Kupası Finali'ni düzenleyerek uluslararası organizasyonlardaki rüştünü ispat ettiğini söyleyen Başkan Özgener, şöyle devam etti: 3 milyon seyircinin bizzat gelerek takip edeceği bu şampiyonanın ev sahipliği; Türk futbolu ve ülkemize gerek sportif gerekse ekonomik ve tesisleşme konularında kayda değer bir ivme kazandıracaktır.
2016 Avrupa Şampiyonası için hazırlanmakta olan dosyanın içeriği; aday şehirlerdeki altyapı çalışmaları, stadyum ve inşaatlar ile turnuvanın ülkemize ve şehirlere ekonomik katkısı konularında listede bulunan şehirlerimizin vali ve belediye başkanları ile devamlı görüş alışverişi içindeyiz.
"Kazanan Türk Futbolu, ülke ekonomisi olacak"
Eğer biz, Avrupa futbol ekonomisinde en büyük 6. ülkeysek, Avrupa Şampiyonası'nda 3'üncülük başarısı yakalamış bir ülkeysek, statlarımızı da Avrupa standartlarında yapmamız, hatta ve hatta onun ötesi Avrupa'nın örnek alınacak statlarına sahip olmamız bizim öncelikli hedeflerimizden biridir. Türkiye'deki futbolun geleceği açısından, statların iyileştirilmesi olmazsa olmaz bir zorunluluk haline geldi. Unutmamak gerekir ki bu kadar dev bir organizasyona ev sahipliği yapma şansını elde edemesek bile yapılan çalışmalar ve hayata geçirilen projeler sayesinde, mutlak kazanan Türk futbolu olacaktır. Euro 2016 ev sahipliğini sadece yeni statlar olarak da görmüyoruz. Bu turnuvanın kazanılması ülkenin futbol vizyonunun değişmesi anlamına gelecektir. Milyonlarca çocuğa ulaşacak futbol yatırımları, TFF'nin 4 yıllık stratejik planıyla uyumlu olacak şekilde planlandı.
İlk kez 24 takım katılıyor
Adaylı sürecinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren EURO 2016 Komitesi Koordinatörü Orhan Gorbon ise, bir ay boyunca 2,2 milyon kişinin statta, 6 milyon kişinin sokaklarda, 4,8 milyar kişinin televizyon başında ve 1,2 milyar kişinin internette izlediği futbol turnuvasında, dünyanın en iyi futbolcuları, antrenörleri ve hakemleriyle 51 maç oynanacağını söyledi. Gorbon, 6 gruptan oluşacak turnuva boyunca bir şehirde en az 4 maç yapılacağını belirtti.
Göster Kendini Türkiye
Öte yandan, Türkiye'nin Euro 2016 adaylığı için internet ortamında yoğun bir tanıtım çalışması planlandı. Çalışmanın ilk ayağında destek toplamak için açılan www.gosterkendiniturkiye.com internet sitesi aracılığıyla tanıtım yapılmaksızın yaklaşık 5000 kişiye ulaşıldı. Bu sitenin açılışıyla birlikte Facebook, Twitter, Friendfeed gibi popüler sosyal medya platformlarında destekçilerle etkileşime girerek çalışmaların daha interaktif ve verimli bir şekilde yürütülmesi amaçlandı. Yapılan etkinliklerin canlı olarak Twitter ve Friendfeed gibi mecralarda paylaşılması ve takipçi sayısının arttırılarak kamuoyu ilgisinin canlı tutulması hedefleniyor.
Adaylığın ana sayfası olan www.euro2016adayiturkiye.com ise Türkçe ve İngilizce içerikle, hem Türkiye'ye hem de Avrupa'ya Türkiye'nin adaylık süreci hakkında gelişmeleri güncel olarak sunmayı, EURO 2016'nın temeli oluşturan projelerimizi anlatmayı ve EURO 2016'nın düzenleneceği şehirlerimizi tanıtarak özelliklerini ortaya koymayı amaçlıyor. Ana sayfada ayrıca destek videoları da yer alıyor. Sokakta anlık yapılan ropörtajlarla kamuoyunun verdiği destek tüm dünyayla paylaşılırken, organizasyona destek olan futbolseverlerin kendi katkılarına açık bir platform kuruluyor.
Daha önce 2008 ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonalarına da aday olan Türkiye, EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için daha önce bu organizasyona ev sahipliği yapan İtalya ve Fransa ile yarışıyor. Bu organizasyonun daha önce Türkiye ve Türkiye gibi Müslüman bir ülkede yapılmamış olması ve Türkiye'nin binlerce yıl farklı din, dil, ırk ve kültürden toplumlara ev sahipliği yapmış olması, sporun birleştirici özelliğinin bir sembolü olarak Türkiye'ye, rakiplerine göre avantajlı bir konum sağlarken UEFA için de tarihi fırsat yaratıyor.
Rakamlarla EURO 2016
En son 2008 yılında İsviçre-Avusturya ortaklığıyla gerçekleşen Avrupa Şampiyonası'nda toplam 1,1 milyon bilet için 8,7 milyon kişi başvurmuş, 140 milyon Euro bilet geliri elde edilmişti. 7.000 medya mensubunun takip ettiği şampiyona 200 ülkede canlı yayınlanmıştı. 2004'ten 2008'e kadar Avrupa Şampiyonası'nın ciro büyümesinin yüzde 60 oranında olduğu düşünüldüğünde, 2016 yılında 16 yerine 24 takımın mücadele edecek olması ve 31 maç adedinin 51'e çıkacak olması nedeniyle 2012 yılına göre ciroda en az yüzde 50 büyüme bekleniyor.
2008 yılında İzmir'in 140.000 olan aylık ortalama turist sayısının 2016 Haziran ayında 540.000'e; Bursa'nın 25.000 olan aylık ortalama turist sayısının 250.000'e yükselmesi bekleniyor.
2012 yılında Polonya-Ukrayna ortaklığıyla yapılacak Avrupa Şampiyonası için bugüne kadar sadece Polonya'da, stadyum, havaalanı, otel, demiryolu ve karayolu gibi altyapı hizmetlerine 20 milyar dolar tutarında yatırım yapıldı. Polonya'da 4, Ukrayna'da ise 4 stadyum tamamlandı.
Türkiye'nin EURO 2016 ev sahipliğini kazandığı takdirde, stadyum harcamalarına 400 milyon Euro, turizm harcamalarına 1 milyar Euro, reklam ve tanıtım harcamalarına 250 milyon Euro yatırım yapılacak.
UEFA için en önemli konuların başında, on binlerce seyircinin bir şehirden diğerine ulaştırılması geliyor. Bu doğrultuda, havaalanları, tren istasyonları, otobüs garları, şehirlerarası taşıma, şehir içi toplu taşıma ve stadyuma ulaşım konularında yatırımlar yapılacak.
Türkiye'yi yeni kitlelere ve yeni pazarlara Avrupalı bir ülke olarak pazarlamanın yolunu açacak bu turnuvayı yurtdışından 10.000 medya mensubu takip edecek ve 6 yıl boyunca medyada görünürlük sağlanacak. Günümüzün en büyük iletişim araçlarından internet vasıtasıyla da milyarlarca kişiye ulaşılacak.
15.000 metrekare kapalı alanı, 800 metrekare uydu yerleşim alanı, 2.000 metrekare depo alanı ve 300 oto kapasiteli otoparkı olan Harbiye'deki Kongre Vadisi, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın medya merkezi olarak kullanılacak.
Adaylık süreci
2008 Aralık ayında başlayan UEFA 2016 Avrupa Şampiyonası adaylık çalışmaları kapsamında, Türkiye, Fransa, İtalya ve İsveç ile Norveç, geçtiğimiz Mart ayında UEFA'ya başvurarak EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği için adaylıklarını açıkladı. 15 Şubat 2010 tarihinde UEFA'nın Nyon merkezinde yapılacak ufak bir törenle dosya teslimi yapılacak ve adaylar üzerindeki yurtdışı tanıtım engelleri bu tarihte kalkacak.
Ardından Mart ve Nisan ayları içerisinde UEFA'dan iki heyet aday ülkeleri ziyaret edecek. Bu ziyaretlerde öncelikle adaylık dosyasının teknik yönleri incelenecek ve aday şehirler gezilecek.
İkinci ziyaret ise politik destek ziyareti olacak. Ülkelerin siyasi kurumlarının organizasyona olan desteklerini ölçecek olan UEFA heyeti bunu da genel değerlendirme raporuna ekleyecek.
27 Mayıs 2010'da Cenevre'de toplanacak UEFA Yönetim Kurulu, adaylık dosyasıyla ilgili yapılan değerlendirmeleri içeren raporları tartışacak ve UEFA Yönetim Kurulu üyeleri oy kullanarak EURO2016'nın ev sahibini belirleyecek.
Orijinal boyutta görüntülemek için fotoğrafların üzerine tıklayınız...