TR
EN
U17 Avrupa Şampiyonası'daki takımlar 9.05.2014
U17 Avrupa Şampiyonasıdaki takımlar

2014 U17 Avrupa Şampiyonası, 9-21 Mayıs 2014 tarihleri arasında Malta'da düzenlenecek. U17 Millî Takımımızın da dört yıl aradan sonra katılacağı finallerde ev sahibi Malta'nın yanı sıra İsviçre, Hollanda, İngiltere, Almanya, İskoçya ve Portekiz mücadele edecek. Grup maçları 9-15 Mayıs'ta, gruplarında ilk iki sırayı alan takımların yükseleceği yarı final maçları 18 Mayıs'ta, final ise 21 Mayıs'ta oynanacak.


Yazı: Mazlum Uluç / TamSaha 114. Sayı


Türkiye

Dört yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkını elde eden U17 Millî Takımımız, Teknik Direktör Hakan Tecimer yönetiminde Eleme Turu ve Elit Tur'da başarılı bir performans göstererek finaller için de umut verdi.  Kuzey İrlanda'da düzenlenen Eleme Turu'nda Lüksemburg, Letonya ve ev sahibi Kuzey İrlanda ile mücadele eden ay-yıldızlıların ilk rakibi Lüksemburg'du. 14 Kasım günü Portadown'daki Shamrock Park'ta Lüksemburg'la karşı karşıya gelen Genç Millî Takımımız, zayıf rakibi önünde umduğu gibi başlangıç yapamadı. 9. dakikada Sousa, 15. dakikada da penaltıdan Flies'in attığı gollerle 2-0 yenik duruma düşen ay-yıldızlılar, çabuk reaksiyon gösterip 16. dakikada Hayrullah Alıcı ile farkı bire indirdikten sonra 44'te Enes Ünal'la beraberliği sağladı. Ancak 56. dakikada Emirhan Aydoğan'ın kırmızı kart görmesi, ikinci yarıdaki galibiyet hesaplarını alt üst etti ve maç 2-2 sona erdi. Grubun diğer maçında ise Letonya, Kuzey İrlanda'yı 1-0 yenerek iddialı olduğunu gösterdi. 16 Kasım'daki maçlar iki galip ile iki mağlubun karşılaşmasıydı. U17 Millî Takımımız, Letonya'yı Enes Ünal'ın 74. dakikadaki golüyle 1-0 yenerek büyük bir avantaj elde ederken, Kuzey İrlanda'nın Lüksemburg'u 3-0'la geçmesi, 19 Kasım'daki Türkiye-Kuzey İrlanda müsabakasını final havasına sokuyordu. Kuzey İrlanda tek farklı bile kazansa grubu birinci sırada bitirecek ve U17 Millî Takımımız daha yolun başında saf dışı kalabilecekti. Lâkin Hakan Tecimer'in öğrencileri, Dungannon'daki Stangmore Park'ta ev sahibinin hesaplarını bozdu. 53'te Enes Ünal, 66'da da Hayrullah Alıcı imzalı goller 2-0'lık galibiyetle Türkiye'nin Elit Tur'a yükselişini müjdeliyordu.

Türkiye, Norveç, Yunanistan ve Polonya'nın mücadele ettiği Elit Tur maçlarına Yunanistan ev sahipliği yaptı. 25 Mart'ta gençlerimiz Norveç karşısında 7. dakikada Svendsen'den yediği golle geriye düşse de 27'de Enes Ünal'la karşılık veriyor, ancak Vikingler 29'da Lorentzen'le bir gol daha bularak soyunma odasına 2-1 önde gidiyordu. Fakat 43'te Hayrullah Alıcı'ya sert bir faul yapan Haugan'ın direkt kırmızı kartla oyundan ihraç edilmesi ikinci yarıda gelebilecek bir galibiyet için umutlarımızı artırmıştı. Nitekim 46. dakikada Enes Ünal bir gol daha atıp skoru eşitliyor, 63'te Doğuş Can İncedere bitirici vuruşu yapıyor ve gençlerimiz iki kez geriye düştükleri maçı 3-2 kazanıyordu. Bu arada Polonya da ev sahibi Yunanistan'ı 2-1 yenerek iddiasını ortaya koymuştu. Dolayısıyla 27 Mart günü Yunanistan'la oynayacağımız maç, ev sahibi için son şans anlamını taşıyordu. Lâkin gençlerimiz Yunanistan'a o şansı vermeyecek, 60. dakikada Enes Ünal'ın golüyle 1-0 kazanarak grup birinciliği şansını Polonya ile oynayacağı son maça taşıyacaktı. Polonya'nın da Norveç'i 2-1 yenmesi, 27 Mart günü karşı karşıya gelecek kırmızı-beyazlı iki takımı da hem puanda hem de averajda eşitlemişti. Kazananın Malta biletini cebine koyacağı maçın 80 dakikalık normal süresi golsüz tamamlanınca, grup birincisini belirlemek için seri penaltı atışlarına geçildi. Seri penaltılardaki 6-5'lik galibiyet de U17 Millî Takımımızı finallere taşıdı.

U17 Millî Takımımız, 6 maçta 4 gol yerken rakip fileleri 9 kez havalandırdı. Takımın en golcü ismi 6 maçta 6 gol kaydeden kaptan Enes Ünal. Hayrullah Alıcı 2, Doğuş Can İncedere de 1 gollük katkı yaptı. Takımımızın kalesinde ağırlıklı olarak Tarık Çetin oynuyor. Savunmada Bahadır Çiloğlu 6 maçta da görev aldı. Mehmet Çelik, Furkan Ünver, Savaş Polat, Ertuğrul Ersoy ve Zübeyir Kaya 4'er maçta oynadı. Orta alanda Muhammet Karakoç ve Emirhan Aydoğan 5'er, Birhan Vatansever 4, Uğur Tezel, Hasan Özkan ve Doğuş Can İncedere de 3'er maçta forma giydi.

Türkiye'nin son beş turnuvadaki performansına baktığımızda 2009'daki finallerde gruptan çıkamayan takımımızın 2010'da yarı final oynadığını, 2011 ve 2012'de Elit Tur'da 2013'te ise Eleme Turu'nda elendiğini görüyoruz. Takımımızın 72 maçlık Avrupa Şampiyonası bilançosunda ise 35 galibiyet, 16 beraberlik ve 12 yenilgi bulunuyor.

İki şampiyonluğumuz var

Gençler kategorisinde ilk şampiyonluğunu 1992 yılında U18 kategorisinde elde eden Türkiye, bugünkü organizasyonun daha önce U16 takımları arasında düzenlenen versiyonunda da 1994'te şampiyonluğa ulaşmıştı. Rahmetli Bora Öztürk'ün teknik direktörlüğünü yaptığı o takımın en önemli yıldızı, gelecekte Süper Lig'de gol krallığı yaşayacak, A Millî Takım'da 29 kez forma giyecek olan Fatih Tekke'ydi. Keza kaleci Fevzi Tuncay da hem Beşiktaş'ın kalesini korumuş hem de A millî formayı giyen oyunculardan birisi olmuştu. Ayrıca savunma oyuncusu Okan Özke ve forvet Serdar Meriç de Süper Lig'de forma giyen oyuncular arasına girecekti. İrlanda Cumhuriyeti'nde düzenlenen şampiyonanın grup maçlarında İzlanda'yı Serdar Meriç'in golleriyle 2-1 yendikten sonra Cihangir Kabakçı'nın gol attığı maçta Ukrayna ile 1-1 berabere kalan U16 Millî Takımımız, Belçika'yı Ceyhun Dinç'in iki, Cihangir Kabakçı ve Fatih Tekke'nin birer golüyle 4-0 yenerek çeyrek finale yükselmişti. Golsüz biten Portekiz maçında, rakibine seri penaltılarda 5-3 üstünlük kuran Bora Öztürk'ün öğrencileri, yarı finalde Avusturya'yı Akın Sağlam'ın golüyle 1-0 yenerek finale yükselmiş, şampiyonluk maçında da Danimarka'yı Serdar Meriç'in golüyle 1-0 yenmeyi başararak Avrupa'nın 1 numarası olmuştu.

2002'den itibaren bugünkü formuna dönen ve U17 takımları arasında oynanan Avrupa Şampiyonası finallerinde de Genç Millî Takımımız bir kez şampiyonluk elde etti. İtalya'da düzenlenen şampiyonaya Abdullah Avcı yönetiminde giden takımda Volkan Babacan, Özgürcan Özcan, Caner Erkin, Tevfik Köse, Nuri Şahin, Deniz Yılmaz, Onur Kıvrak, Aydın Yılmaz, Murat Duruer gibi sonradan Süper Lig takımlarında oynayan ve bir kısmı halen A Millî Takımımızda da forma giyen oyuncular yer alıyordu. Grupta İtalya, İngiltere ve Belarus'la eşleşen U17 Millî Takımımız ev sahibi İtalya'ya 1-0 yenilerek kötü bir başlangıç yapsa da Belarus'un İtalya'yı 1-0 yendiği gün İngiltere ile girdiği gol düellosunu Tevfik Köse'nin iki, Nuri Şahin'in de bir golüyle 3-2 kazanarak yeniden iddialı konuma geliyordu. Tevfik Köse'nin hat-trick yaptığı maçta Deniz Yılmaz'la da iki gol bulan Millî Takımımız, son maçında Belarus'u 5-1 yenerek yarı finalin yolunu bulmuştu. Yarı finaldeki rakibimiz ise Hırvatistan'ı. Gençlerimiz o maçı Özgürcan Özcan'ın iki, Murat Duruer'in de bir golüyle kazandı ve finale yükselmeyi başardı. Rakibimiz, ev sahibi İtalya'yı saf dışı bırakan Hollanda'ydı. Bugün Kayserispor formasını giyen Biseswar'ın ve A millî takımının kalesini koruyan Tim Krul'un da formasını giydiği Hollanda'yı Deniz Yılmaz ve Tevfik Köse'nin golleriyle 2-0 yenen Genç Millî Takımımız, U17 Avrupa Şampiyonası'nı zaferle tamamlıyordu.

Hollanda

Dünya futbolunda 1970'lerden itibaren marka haline gelen, güçlü altyapısıyla pek çok yıldız oyuncu üreten, A milli takımıyla üç dünya kupası finali oynayan ve bir kez Avrupa Şampiyonluğu kazanan Hollanda, genç kategorilerinde de her daim varlığını tüm gücüyle hissettiren bir takım. Nitekim Malta'daki finallere de rakiplerini sürklase ederek katılıyorlar. Elemelerde oynadığı 6 maçın tümünü kazanan, 24 gol atıp sadece 2 gol yiyen bir takımdan söz ediyoruz. Bu 24 golün 12'sinin San Marino ağlarına yollandığını göz önüne alıp hesap dışı bıraksak bile 5 maçta 12 gollük performans da oldukça etkileyici. Hollanda Millî Takımı kalecisi ile aynı ismi taşıyan Maarten Stekelenburg'un çalıştırdığı U17 Takımı, Ekim ayında Gürcistan'da düzenlenen Eleme Turu'nda ev sahibi ülkenin yanı sıra Faroe Adaları ve San Marino ile mücadele etti. Kendi ayarının çok altındaki takımlarla eşleşen Portakallar, Faroe Adaları'nı 4-0 San Marino'yu da 12-0'lık skorlarla geçti. Yine de işler garanti değildi. Çünkü Gürcistan da bu iki rakibini mağlup etmişti ve son maçta Hollanda'yı yendiği takdirde grup birinciliğini elde edecekti. 22 Ekim'deki Hollanda-Gürcistan maçı Portakallar açısından sanıldığı kadar kolay geçmedi. Yine de 26. dakikada Slabbekoorn'la buldukları golle 1-0 kazanıp Elit Tur'a yükseldiler.

Elit Tur'da ise gerçekten de oldukça zorlu bir gruba düştüler. Rakipleri Avusturya ile dünya futbolunun güçlü temsilcilerinden İsveç ve Fransa'ydı. Elit Tur maçlarının evlerinde oynanacak olmasıyla onlar açısından önemli bir avantajdı. 20 Mart'ta Avusturya'yı 2-1, 22Mart'ta da İsveç'i 2-0 yenerek son maçta Fransa'nın karşısına çıktıklarında Horozlar da aynı rakipleri mağlup etmiş, 6 puana sahip bir takım konumundaydı. Üstelik averajı daha iyi olan Fransa'ya bir beraberlik yetiyordu ve Hollanda'nın Malta yolculuğuna çıkabilmesi için mutlaka kazanması gerekiyordu.  Ancak bu kategorinin en iyilerinden Fransa'ya beraberlik fırsatını vermediler ve 3-1 kazanarak finallerin yolunu tuttular. Hem altıda altı yapmaları hem de 24 gol atıp 2 gol yemeleri güçleri hakkında bir fikir veriyor. Sadece 2 maçta oynayan Ezra Walian 5 golle takımın lideri. Marlon Slabbekoorn'un 4, Dani van der Moot'un 3, Segun Owobowale ve Abdelhak Nouri'nin de 2'şer golü bulunuyor. Takımın kalesini Yanick van Osch koruyor. Savunmada Keziah Veendorp, Calvin Verdonk ve Wellington Verloo 6, Hidde ter Avest de 4 maçta görev aldı. Orta alanda Donny van de Beek  ve Marlon Slabbekoorn 6, Abdelhak Nouri ve Jari Schuurman da 5'er maçta forma giydi. Forvette en fazla şans bulan oyuncuları ise 6 maçla Dani van der Moot, 5'er maçla da Segun Owobowale, Anthony Berenstein ve Steven Bergwijn.

2011 ve 2012 yıllarında Avrupa Şampiyonluğunu kazanan Hollanda'nın son beş yıllık karnesinde ayrıca 2009'da oynanan bir de final bulunuyor. Portakallar 2010 ve 2013'te ise Elit Tur'dan ötesini göremedi. Hollandalıların 93 Avrupa Şampiyonası maçında 47 galibiyet, 19 beraberlik ve 13 yenilgileri bulunuyor.

İngiltere

İki yıl aradan sonra U17 Avrupa Şampiyonası finallerinde boy gösteren İngiltere, eleme turlarında tüm maçlarını kazanan takımlardan biri. Futbolun mucitleri uluslararası alanda her ne kadar isimlerinin büyüklüğü kadar başarılı olamasalar da her zaman iddialı takımlardan biri olmayı bildiler. Nitekim U17 takımları da turnuvanın gediklileri arasında yer alıyor. Malta'daki finaller için önce Ermenistan'daki Eleme Turu'nda ev sahibi ülkenin yanı sıra Cebelitarık ve İrlanda Cumhuriyeti ile mücadele ettiler. Açıkçası onlar için çok kolay bir mücadele oldu ve adeta bir antrenman rahatlığında gruptan çıktılar. Ermenistan'ı 4-0, Cebelitarık'ı 8-0, İrlanda Cumhuriyeti'ni de 6-0 yenerken toplam 18 gol attılar ve kalelerini de gole kapattılar.

Elit Tur'da ise çok daha zorlu maçlar oynadılar. Çek Cumhuriyeti'ndeki turnuvada rakipleri ev sahibinin yanı sıra İtalya ve Arnavutluk'tu.Teknik direktörlüğünü John Peacock'un yaptığı takım, 26 Mart'ta ev sahibi Çek Cumhuriyeti'ni 1-0'la geçtikten sonra Arnavutluk'u da aynı skorla mağlup etti. 31 Mart'ta son maçtaki rakipleri İtalya'ydı. İngilizler 6 puan ve artı 2 averaja sahipken, İtalya'nın 3 puanı ve 0 averajı bulunuyordu. İki farklı bir galibiyetin İtalya'yı grup birincisi yapabileceği maçı İngilizler iki kez öne geçerek 2-1 kazandı ve Malta'nın yolunu tutmayı başardı. Takımın 17 golünün 6'sını Adam Armstrong, 4'ünü Dominic Solanke, 3'er tanesini Patrick Roberts ve Isaiah Brown, birini de Oluwaseyi Ojo kaydetti. Elemelerde kaleyi üç farklı isim, Frederick Woodman, Dean Henderson ve Ryan Huddart korudu. Aynı şekilde ideal bir savunma dörtlüsü yakalayamadılar. Joseph Gomez 5, Jonjoe Kenny, Tom Brewitt, Tafari Moore 3'er, Cameron Borthwick-Jackson, Mandela Egbo, Callum Connolly ve Taylor Moore da 2'şer maçta görev yaptı. Orta sahada da 10 farklı oyuncu şans buldu. En çok forma giyen isimler 6 maçla Ryan Ledson, 5 maçla Callum Cooke, 4 maçla Joshua Onomah, 3'er maçla da Joshua Sims, Demetri Mitchell, Oluwaseyi Ojo ve Isaac Christie-Davies oldu. Forvette ise istikrarlı bir şekilde Isaiah Brown, Adam Armstrong ve Dominic Solanke 6'şar maçta oynadı.

Patrick Roberts da eleme turunda 3 maçta 3 golle dikkat çekici bir performans sergiledi ancak Elit Tur maçlarında yer almadı.

2010 yılında U17 Avrupa Şampiyonu olan İngilizler, 2009'da finallere katılıp grup aşamasını geçemezken, 2011'de de yarı finalde elendi. İngilizlerin 86 maçlık Avrupa Şampiyonası karnesinde 51 galibiyet, 14 beraberlik ve 12 yenilgi bulunuyor.

Malta

2013-2014 UEFA U17 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne ev sahipliği yapacak Malta için bu turnuva oldukça ayrı bir önem taşıyor. Akdeniz ülkesi, tarihinde ilk defa bir UEFA turnuvasına ev sahipliği yaparken, bunun verdiği avantajla şampiyonaya direkt olarak katılması sayesinde de UEFA organizasyonlarında herhangi bir yaş  kategorisinde ilk defa finallerde mücadele etmiş olacak.

UEFA U17 Avrupa Şampiyonası'nda son 5 seneye baktığımızda sadece 1 kere Elit Tur'da görebildiğimiz Malta bugüne kadar turnuva tarihinde oynadığı 38 eleme maçında sadece 4 galibiyet ve 3 beraberlik alabilirken, geri kalan 31 maçtan da mağlup ayrılmıştı. Şampiyonanın U16 adıyla oynandığı dönemlerde ise elemelerde çıktığı 34 karşılaşmada 3 galibiyet, 4 mağlubiyet ve 27 yenilgi almıştı. Bu karşılaşmalar arasında en farklı mağlubiyetine 15 Ekim 2002'de deplasmanda İsveç karşısında uğrayan Malta, o müsabakada sahadan 8-0'lık mağlubiyetle ayrılmıştı. Kırmızı-beyazlı ekip,  UEFA U17 Avrupa Şampiyonası Elemeleri tarihindeki en önemli galibiyetini ise Elit Tur'a yükseldiği 2009-2010 sezonunda düzenlenen şampiyonada, Eleme Turu'nda 24 Ekim 2009 günü Hollanda'yı 2-1'lik skorla devirerek aldı.

Akdeniz'in küçük ada ülkesi, son 5 sene içerisinde en yüksek derecesini elde ederek Elit Tur'a yükseldiği 2009-2010 UEFA U17 Avrupa Şampiyonası'nda ise Eleme Turu'nda Hollanda, Kuzey İrlanda ve Andorra ile mücadele etmişti. Grubu 4 puanla üçüncü sırada bitirip, Finlandiya ile birlikte en iyi iki üçüncüden biri olarak Elit Tur'a yükselmeye hak kazanan kırmızı-beyazlılar, bu turda ise İngiltere, İsveç ve Slovakya ile aynı grupta yer almıştı. Elit Tur maçları sonunda İngiltere ve İsveç'e 5-0, Slovakya'ya da 2-0 mağlup olan Malta, Eleme Turu'ndaki başarısını tekrar edemeyerek tarihinde ilk kez finallere yükselme şansını kaçırmıştı.

Teknik direktörlüğünü Sergio Soldano'nun yaptığı Malta'da Verona  forması giyen takım kaptanı Conor Borg, orta saha Jake Grech ile forvet  Joseph Mbong ön plana çıkan isimler olarak göze çarpıyor. Malta U17 Millî Takımı geçen sene Haziran'dan beri oynadığı 10 hazırlık maçında ise 4 galibiyet, 1 beraberlik, 5 de mağlubiyet aldı.

İsviçre

Son dönemde büyük altyapı yatırımları ve devşirme oyuncuların olumlu etkisiyle büyük bir sıçrama yapan İsviçre futbolu, U17 Avrupa Şampiyonası'nda da temsil edilme hakkını kazandı. Hem de İspanya gibi Avrupa ve dünya futbolunun bütün yaş kategorilerindeki 1 numarasını geride bırakarak. Takımın Avrupa Şampiyonası finallerindeki en önemli başarısı, 2002 yılında elde ettiği şampiyonluk. İsviçre U17 Millî Takımı'nın son beş yıldaki performansına baktığımızda ise 2009'da yarı final oynadığını, 2010 ve 2013'te finallere katılıp grup aşamasını, 2011 ve 2012'de ise Elit Tur'u geçemediğini görüyoruz. Teknik direktörlüğünü Yves Debonnaire'nin yaptığı bugünkü İsviçre U17 Takımı ise finallere oldukça zorlu bir yoldan geldi. Eleme Turu'ndaki rakipleri Avusturya, Kazakistan ve Danimarka'ydı. Danimarka'da düzenlenen Eleme Turu'ndaki ilk maçlarında Avusturya'yı net bir skorla 4-0 yendiler. Bu karşılaşmada düdük çalan FIFA kokartlı hakemimiz Mete Kalkavan, Kazakistan'la oynadıkları ikinci maçın da hakemiydi. İsviçre, bu maçı da 3-0 kazanmayı bildi. Son maçlarında Danimarka ile 0-0 berabere kalıp 7 puanla grup birincisi olarak Elit Tur'a yükseldiler. Üç maçta 7 gol atarken kalelerini gole kapatmışlardı.

Rusya'nın Kazan kentindeki Elit Tur Grubu'nda ise rakipleri Rusya, Galler ve bu kategorinin en iyilerinden İspanya'ydı. Galler'i 1-0 yenip ev sahibi Rusya ile 1-1 berabere kaldıktan sonra olmak ya da olmamak maçında İspanya'nın karşısına çıktılar. Kazanan takım grubu birinci sırada tamamlayacak ve final biletini cebine koyacaktı. Maçın 75. dakikasında Türk asıllı savunma oyuncusu Harun Alpsoy'un attığı golle İspanya'yı 1-0 yenerek grubu 7 puanla ilk sırada tamamladılar ve Malta için bavul hazırlamaya başladılar. Toplam 6 maçta yedikleri tek gol, savunmadaki sağlamlıklarının kanıtı. Takımın en golcü ismi ise 5 maçta oynayıp 5 gol atan Arnavut asıllı santrforları Albian Ajeti. Onu 6 maçta 2 golle Portekiz asıllı orta saha oyuncusu Roberto Alves izliyor. Hırvat asıllı Boris Babic, Arnavut asıllı Arxhend Cani ve Türk asıllı Harun Alpsoy'un da birer golleri bulunuyor. Bu tablo da başta söylediğimiz İsviçre'deki "devşirme" usulünün  çarpıcı bir göstergesi. Kalede Senad Mujovic ve Mathieu Descloux üçer maçta görev yaptı. Savunmada Mirlind Kryeziu ve Samir Bajrami 6'şar, Vedad Efendic ve Tobias Schättin 5'er, Noah Loosli ve Alban Selmanaj da 4'er maçta forma giydi. Orta sahada Roberto Alves, Djibril Sow ve Arxhend Cani 6'şar, Remo Arnold 5, Derek Kutesa da 4 maçta oynadı. Forvetin en istikrarlı oyuncusu 5 maça çıkan Albian Ajeti. Bu bölgede oynayan Nils Ryser de üç maçta forma giydi.

İsviçre U17 Millî Takımı, eleme turları da dâhil bugüne kadar oynadığı 84 Avrupa Şampiyonası maçında 42 galibiyet elde ederken, 15 kez berabere kaldı, 18 kez de yenildi.

Almanya

U17 Millî Takımlar sıralamasının en üst basamağında yer alan Almanya bu nedenle eleme turuna katılmadı. Panzerler Elit Tur'dan itibaren katıldıkları Avrupa Şampiyonası mücadelesinde Gürcistan, İrlanda Cumhuriyeti ve Sırbistan'ın yer aldığı grubu ilk sırada bitirerek Malta biletini cebine koydu. Teknik direktörlüğünü Christian Wück'ün yaptığı Almanya, Elit Tur maçlarını Sırbistan'da oynadı. Geçmiş yıllarda kadrosunda çok sayıda Türk asıllı oyuncu bulunduran Almanya U17 Millî Takımı'nda bu defa sadece Oğuzhan Aydoğan vardı. Takımın diğer devşirme oyuncuları ise Bosna-Hersek asıllı Damir Bektic, Makedon asıllı Arianit Ferati ve İtalyan asıllı Allessandro Fiore-Tapia.

Elit Tur'daki ilk maçını Gürcistan'la oynayan Almanlar, Phillipph Ochs'un 4 ve 58, Alessandro Fiore-Tapia'nın 78 ve Benjamin Henrichs'in de 80. dakikada attığı gollerle 4-0 kazanmasını bildi. Grubun diğer maçında ise ev sahibi Sırbistan, İrlanda Cumhuriyeti'ni 2-1 mağlup etti. İkinci maçlarda ise Almanya, Kuzey İrlanda karşısında Besuschkow, Ferati ve Ochs'un golleriyle 3-0 kazanırken, Sırbistan da Gürcistan'ı 2-0'la geçti. 31 Mart günü oynanan Almanya-Sırbistan maçı 6 puanlı iki takımın final mücadelesine dönüşmüştü. Ancak artı 7 averajı bulunan Almanya, artı 3 averajlı Sırbistan'a göre daha avantajlı bir konumdaydı ve bir beraberlik sayesinde Malta'nın yolunu tutabilecekti. Mutlak kazanmaya ihtiyacı olan ev sahibi Sırbistan, 13. dakikada Saponjic'in golüyle 1-0 öne geçti. Artık Almanların gol atmaktan başka çaresi kalmamıştı. Bitime 18 dakika kala, maçın 62. dakikası oynanırken sahneye Oğuzhan Aydoğan çıktı ve attığı golle Almanlara hem beraberliği hem de Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkını getirdi.

Oynadıkları üç maçta 8 gol atıp sadece 1 gol yiyen Almanların en golcü oyuncusu 3 kez rakip ağları sarsan Phillipp Ochs oldu. Allessandro Fiore-Tapia, Oğuzhan Aydogan, Max Besuschkow ve Arianit Ferati de birer gol attı. Kaleyi üç maçta da Timo Königsmann korudu. Savunmada David Pütz, Robin Tim Becker, Benedikt Gimber ve Nicolas Clasen 3'er, Lukas Boeder ve Niclas Bahn 2'şer, Patrick Kammerbauer de 1 maçta görev aldı. Orta alanda Max Besuschkow ve Damir Bektic 3'er, David Sauerland da 1 maçta oynadı. Hücum hattında da Phillipp Ochs, Arianit Ferati ve Benjamin Henrichs 3'er, Allessandro Fiore-Tapia, Finn Porath ve Oğuzhan Aydoğan da 2'şer maçta forma giydi.

Organizasyonun U16 takımlarıyla düzenlendiği yıllarda 1984 ve 1992'de iki şampiyonluğu bulunan Almanya, U17 takımıyla da 2009'da da mutlu sona ulaştı. Panzerler turnuvada 5 kez final oynadı. 2010 ve 2013'te Elit Tur'dan ötesine geçemeyen Almanlar, üst üste iki kez final oynadıkları 2011 ve 2012'de ise Hollanda karşısında başarılı olamadı. Almanya'nın 86 maçlık Avrupa Şampiyonası karnesinde 48 galibiyet, 13 beraberlik ve 11 yenilgi bulunuyor.

İskoçya

Finallere eleme yoluyla katılan takımlar arasında bugüne dek U17 Avrupa Şampiyonalarında herhangi bir varlık gösteremeyen tek ekip  İskoçya. Geçmişte  8 kez finallerde boy gösteren İskoçya, bu 8 katılımın 7'sini turnuvanın U16 takımlarıyla oynandığı 2002 yılı öncesinde sağladı. 2001'den itibaren U17 takımlarıyla oynanan Avrupa Şampiyonası finallerinde İskoçya sadece 2008'de yer alabildi. Bu defa işi sıkı tutan İskoçya U17 Millî Takımı, Eleme Turu ve Elit Tur'da oynadığı altı maçın beşini kazanıp birinde berabere kalarak finallere katılma hakkını elde etti.

Slovenya'daki eleme turunda İskoçların rakipleri ev sahibinin yanı sıra Macaristan ve Galler'di. Takımın başında ise Scott Booth bulunuyordu. İskoçlar Slovenya'yı 3-1 yendikten sonra Galler'le golsüz berabere kaldılar, son maçlarında Macaristan'ı 2-1 yenip 7 puanla grup lideri olarak Elit Tur vizesini aldılar.

Elit Tur'da ise çok daha başarılı bir grafik çizdiler. Bu defa takımın başında Scott Booth değil, İskoç futbolunun efsane isimlerinden Archie Gemmill'ın kendisi kadar büyük bir futbolcu olamayan oğlu Scot Gemmill bulunuyordu. Ev sahibi oldukları turda Bosna-Hersek, Romanya ve son yıllarda büyük bir altyapı hamlesiyle parmakla gösterilen bir futbol ülkesi haline gelene Belçika'yla eşleşmişlerdi. Bosna-Hersek'i 2-0, Belçika'yı 3-1, Romanya'yı 1-0 yenerek üçte üç yaparken, attıkları 6 gole karşılık kalelerinde sadece 1 gol görerek Malta biletini aldılar. Oynadıkları altı maçta sadece bir kez geriye düştüler. Belçika karşısında ilk yarıyı 1-0 geride tamamladıktan sonra ikinci yarıda üç gol atarak farka gittiler.

Takımın en golcü oyuncusu FC Dundee'nin U20 takımında oynayan ve dört gol kaydeden Craig Wighton oldu. Greg Kiltie beş maçta iki gol atarken, Jake Sheppard, Cameron Ballantye ve Aidan Nesbitt de takımlarına birer gollük katkı sağladı.

Son beş turnuvanın ikisinde Eleme Turu'nda, üçünde de Elit Tur'da elenen İskoçya, 6 yıl aradan sonra katılma hakkını sağladığı turnuvanın elemelerinde 21 oyuncuya yer verdi. Altı maçın beşinde kaleyi Robby McCrorie korudu. Savunmada kaptan Jack Breslin'le Sam Wardrop maçların tümünde oynadı. Thomas Lang 5, Cameron Ballantye de 4 maçta forma giydi. Orta sahanın değişmez oyuncusu 6 maçta da şans bulan Aidan Nesbitt'ti. Michael Kelly 5, Joseph Thomson 4, Ross Finnie 3, Aaron Scott da 2 maçta oynadı. Hücum bölgesinde tüm maçlarda oynayan tek oyuncu, takımın en skorer ismi Craig Wighton'dı. Steven Boyd ve Greg Kiltie 5'er, Calvin Miller 4, Dylan Pooler, Scott Wright ve Ryan Hardie de 3'er maçta forma giydi.

İskoçya U17 takımı, Avrupa Şampiyonası'nda eleme turları ve finaller dahil bugüne kadar 62 maça çıktı. Bu maçların 27'sinden galibiyetle ayrılan İskoçlar, 11 maçta berabere kaldı, 16 maçı da kaybetti.

Portekiz

Eleme Turu ve Elit Tur'da oynadığı altı maçı da kazanan ve attığı 14 gole karşılık sadece 1 gol yiyen bir takım Portekiz. Bu tabloya bakarak elemelerin en çarpıcı ekiplerinden biri olduklarını söylemek hiç de zor değil. Teknik direktörlüğünü Emilio Peixe'nin yaptığı Portekiz U17 Millî Takımı, Bosna-Hersek'teki Eleme Turu'nda oldukça ilginç rakiplerle eşleşti. Portekizlilerin karşısına çıkan üç takım da eski Yugoslavya'nın bir parçası olan Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ'dı. Bosna-Hersek'i ilk yarıda attığı gollerle 2-0 yendiği maçta bir de penaltı kaçıran Portekizliler, ikinci maçlarında ise Karadağ'ı iki penaltı golüyle 2-1 mağlup etti. Yine de son maç öncesinde işleri garanti değildi. 6 puan ve artı 3'lük averajları onları avantajlı kılsa da Hırvatistan karşısında uğrayacakları iki farklı bir yenilgi işlerini bitirebilirdi. Ancak buna fırsat vermediler ve ilk maçta penaltı kaçıran Renato Sanches'in golüyle 1-0 kazanarak Elit Tur'a yükseldiler. Ev sahipliğini üstlendikleri Elit Tur'da Letonya, Ukrayna ve İzlanda ile mücadele ettiler. Üç rakiplerini de aynı tarifeyi uygulayarak 3-0'lık skorla mağlup ederken 9 gol atıp hiç gol yemediler.

Portekiz'in attığı 14 golü 10 oyuncu paylaştı. Öne çıkan bir gol ayağı olmadı. Gonçalo Rodriguez, Renato Sanchez, Ruben Neves ve İdrisa Sambu 2'şer, Diego Gonçalves, Alexandre Silva, Buta, Hugo Neto, Pedro Rodrigues ve Pedro Delgado da 1'er gol kaydetti. Elemeler boyunca 22 oyuncunun forma şansı bulduğu Portekiz'de 6 maçın 5'inde kaleyi Pedro Silva korudu. Savunmada Francisco Ferreira ve Pedro Rodrigues 6'şar, Yuri Ribeiro ve Ruben Dias 5'er, Diogo Izata ve Hugo Santos da 4'er maçta oynadı. Orta sahanın tek banko oyuncusu 6 maçın tümünde forma şansı bulan ve iki de gol atan Gonçalo Rodrigues olurken, Joao Carvalho, Ruben Neves ve Pedro Delgado 3'er maçta şans buldu. Forvette ise Diego Gonçalves, Luis Mata ve Buta her zaman ilk on birde olmasa bile 6 maçta da oynadı. Renato Sanches 5, Alexandre Silva ve İdrisa Sambu da 3'er maçta şans buldu.

Portekiz, turnuvaya katılan takımlar arasında en fazla şampiyonluk yaşayanı. Altı kez final oynayan Portekizliler, U16 takımlarıyla 1989, 1995, 1996 ve 2000'de, U17 takımlarıyla da 2003'te şampiyonluk kürsüsüne çıktı. 2004'te de üçüncülüğü elde eden Portekiz'in o tarihten bu yana ise herhangi bir başarısı bulunmuyor. Avrupa Şampiyonası'ndaki 72 maçlık karnelerinde ise 40 galibiyet, 9 beraberlik, 14 de yenilgi yazıyor.

UEFA U16 Avrupa Şampiyonları:

1982 İtalya
1984 Almanya
1985 SSCB
1986 İspanya
1988 İspanya
1989 Portekiz
1990 Çekoslovakya
1991 İspanya
1992 Almanya
1993 Polonya
1994 Türkiye
1995 Portekiz
1996 Portekiz
1997 İspanya
1998 İrlanda Cumhuriyeti
1999 İspanya
2000 Portekiz
2001 İspanya

Not: 1987'de kupayı İtalya kazandı ancak turnuvaya uygun olmayan oyuncu oynattığı için şampiyonluğu elinden alındı.

UEFA U17 Avrupa Şampiyonları:

2002 İsviçre
2003 Portekiz
2004 Fransa
2005 Türkiye
2006 Rusya
2007 İspanya
2008 İspanya
2009 Almanya
2010 İngiltere
2011 Hollanda
2012 Hollanda
2013 Rusya