TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Vedat Uysal: "Plajdaki başarı tesadüfî değil" 1.10.2010
Vedat Uysal: "Plajdaki başarı tesadüfî değil"

Plaj futbolu Millî Takımımız, önce Hollanda'da Challenge Cup şampiyonluğu yaşadı, ardından Avrupa'nın en iyi 8 takımının arasına kalarak kısa bir sürede büyük başarılara imza atmaya başladı. Plaj Futbolu Milli Takımı'nın başındaki teknik adam, başarılarının tesadüfî olmadığını 2007 yılından itibaren sistemli bir şekilde hazırlanıp zorluklara göğüs gererek bugünlere geldiklerini belirtiyor ve plaj futbolun gelişmesi için medyadan destek bekliyor.

Röportaj: Ceyla Kütükoğlu / TamSaha

Uzun yıllar futbol oynadınız. Futbolu bıraktıktan sonra plaj futboluna geçişiniz nasıl oldu?

2002 yılında, rahmetli Gündüz Tekin Onay'ın desteğiyle Futbol Federasyonu'nda Sakarya bölge teknik sorumlusu olarak 2007 yılına kadar görev yaptım. 2007 yılında İzmir Çeşme'de 13 ülkenin katıldığı FIFA Plaj Futbolu Semineri yapıldı. 2007'nin ortalarında da Plaj Futbolu Ligi başladı. Mayıs ayında Plaj Futbolu Millî Takımı'nda antrenör olarak göreve başladım ve 3.5 yıldır bu görevi sürdürüyorum.

Plaj Futbolu Millî Takımı yakın zamanda büyük başarılar kazandı; Hollanda'da şampiyonluk, Portekiz'de gelen birincilik. Bu şampiyonluklar nasıl elde edildi?

Bu başarılar tesadüfî değil. Öncesinde özverili bir çalışma var aslında. Başarıların hiçbiri tesadüfî değil. Plaj futbolu Türkiye'de yeni gelişim gösteren bir spor dalı. Oyuncularla birlikte başlarda gerçekten büyük zorluklar yaşadık. Eski bir profesyonel futbolcu olmama ve o zaman da plajda futbolu oynamama rağmen plaj futbolunu öğrenebilmek için çok çaba gösterdim. Sürekli araştırma yapmak ve kendimizi geliştirmek zorunda olduğumuzu hissettim. Antrenörlüğe başladığımda en büyük zorluk iyi bir kadro oluşturmaktı. Bunu da yapabilmek için ilk önce plaj futbolunu Türkiye'de tanıtıp insanlara sevdirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyordu. Organize bir ligin olması bunun en kolay yolu. Lig geliştikçe etap ve oyuncu sayısı arttıkça, bizim de oyuncu havuzumuz büyüyor. Tabii ki sadece oyuncuları bulmak yeterli değil. Onlara iyi bir çalışma ortamı hazırlamamız gerekiyor. Bu yıl 4 kamp yaptık ve iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Kamplar sayesinde eksiklerimizi görme ve giderme şansımız oldu. Önceki yıllarda turnuvalara istediğimiz gibi hazırlanamıyorduk. Takımdaki oyuncularımızın büyük çoğunluğu amatör liglerde oynadığı için maçların bitiş tarihinden sonra kısa bir süre için takımı toplayabiliyoruz. Bu sene yaptığımız programlar sayesinde verimli bir kamp dönemi geçirdik. Ayrıca daha önce uluslararası maç yapmamanın eksikliğini hissediyorduk. Bunu da hazırlık maçları oynayarak aşmaya çalıştık. Alanya'da oynadığımız dörtlü turnuva bizim için çok faydalı oldu. Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz bu turnuvanın önümüzdeki yıllarda da devam etmesini planlıyoruz. Sezon başında belirlediğimiz üç hedefimiz vardı. Birincisi İtalya'da oynanan Dünya Kupası elemelerinde ilk beşe kalıp Dünya Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmekti. Elemelerde ilk turu geçtikten sonra şanssız bir kura çektik. Son iki yılın Avrupa Şampiyonu Rusya ile eşleştik. Bu maçı kaybederek maalesef elendik. İkinci hedefimiz Hollanda'da yapılan Challenge Cup Turnuvası'nda şampiyon olmaktı. 8 takımın katıldığı turnuvada bunu başararak hedefimize ulaşmış olduk. Üçüncü hedefimiz de Avrupa Elit Ligi'nde A kategorisine çıkmaktı. Avrupa Elit Ligi için 32 takım arasındaki elemelerinden sonra 6 takım kaldı. Bu 6 takım Portekiz'de oynanan grup maçlarında mücadele etti. Türk Millî Takımı oynanan maçlar sonucunda şampiyon olarak önümüzdeki yıl Elit Grup A kategorisinde Avrupa'nın ilk 8 takımı arasında mücadele etme hakkını kazandı. Bu yıl belirlemiş olduğumuz üç hedeften ikisini başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz yani.

Bu aynı zamanda Plaj Futbolu Millî Takımı'nın bugüne kadarki en büyük başarısı değil mi?

En büyük başarı bu tabii. Kısa sürede gelmiş önemli bir başarı. Bank Asya 1. Lig'den Spor Toto Süper Lig'e çıkmak gibi bir şey. Avrupa'nın ilk 8 takımı arasına girdik. Sıralama olarak geçen yıl Avrupa'da 17 takım arasında sonuncu iken, bu yıl 11. sıraya kadar yükseldik.

Büyük aşama kaydettik

Türkiye'de plaj futbolunun durumu nedir? İlerisi için hedefler ne?

2006 yılında, Futbol Federasyonu tarafından kurulan Plaj Futbolu Ligi 4 etap 32 takımla başlamıştı. 2008 yılında ise 10 etaplı bir lig yaptık. 80 takım ve 800 oyuncu katılmıştı. 2009 yılında bunu 18 etaba çıkardık ve 1440 sporcuya ulaştık. Bu yıl ise 22 etabı bitirmiş bulunuyoruz. Bu ayın ortasında Alanya'da süper finallerimiz var. 176 takım ve 1760 sporcu arasından rakiplerini eleyenler buraya geliyor. Bu sayılar, ligimizde ne kadar büyük bir aşama kaydettiğimizi gösteriyor. Ligimize ne kadar çok takım katılırsa daha fazla oyuncu izleme imkânımız ve daha yetenekli oyuncuları bulma şansımız oluyor. Bunun getirisi de Millî Takım'a yansıyor.

Garanti Plaj Futbolu Ligi sadece yaz döneminde ve farklı etaplarda oynanıyor. Bu durum Millî Takım oyuncularının form ve hazırlık süreçlerini etkiliyor mu?

Öncelikle oyuncuların amatör liglerde oynuyor olması ve yoğun temponun ardından Millî Takım'a gelmesi bir dezavantaj oluşturuyor. Zemin farkı da büyük sorun. Çimden çıkıp kuma girmek gerçekten çok farklı. Bu yüzden oyuncuları motive etmek zor oluyor. Ayrıca futbolcularımızın amatör olmaları, yani bu işten para kazanmıyor olmaları da bizi etkiliyor. Bu tür zorluklarımız var. Ama biz istiyoruz ki, bu zorlukları aşalım. Şu an belki de Türkiye nüfusunun yüzde birini kullanıyoruz. Yüzde biri ile bu başarıyı alabiliyorsak daha fazla insan plaj futbolu oynadığında çok daha iyi yerlere gelebiliriz. Belki de insanların tahmin edemeyecekleri kadar kısa sürede Dünya Kupası'nda oynayacağız.

Plaj Futbolu Millî Takımı için geniş bir oyuncu tabanı yok. Oyuncuları nasıl seçiyorsunuz?

Öncelikle en büyük kaynağımız Garanti Plaj Futbolu Ligi. Tabii her zaman bütün oyuncularımız bu ligde oynamıyor. Aslında amatör ve profesyonel liglerde plaj futbolunda da başarılı olabilecek çok yetenekli oyuncular var. Ama henüz yeni bir dal olduğu için oyuncuları buraya çekemiyoruz. Bu yüzden plaj futbolunun bilinirliğini de artırmaya çalışıyoruz. Plaj futbolunun gelişimi için tanınma süresini kısaltıp bu zaman dilimini koşarak geçmeye çalışıyoruz. Açıkçası başarılı olmaya başlıyoruz. Daha önce bahsettiğim Garanti Plaj Futbol Ligi'ndeki sayılar da bunu kanıtlıyor. Şimdilik ligin 18-40 yaş aralığında olması bizim için genç oyuncu bulma konusunda biraz sorun oluşturuyor. Ligde de bununla ilgili düzenlemeler yapmak istiyoruz.

Plaj futbolu futbola ve diğer sporlara göre çok daha zorlu bir disiplin. Oyuncuları turnuvalara ve maçlara nasıl hazırlanıyorsunuz? Antrenmanlarınızda ne gibi farklılıklar var?

Plaj futbolunda futbola göre oyuncuların daha çabuk, daha kuvvetli, daha fizikli ve teknik kapasitelerinin yüksek olması gerekir. Ayrıca algılamalarının çok iyi olması lâzım. Çünkü plaj futbolu çok dar bir alanda, yani 28'e 37 metre içersindeki alanda teknik ve taktiğin üst düzeyde uygulanıldığı bir arenadır. Bu yüzden bu kriterlere ihtiyacımız oluyor. Bu kriterler doğrultusunda oyuncularımızı seçerek hazırlamaya çalışıyoruz. Sizin de dediğiniz gibi kondisyon çok önemli. Plaj futbolunun gerekleri nedeniyle oyuncuların kondisyonları üst seviyede olmalı. Biz de oyuncularımızı mümkün olduğunca en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Kamplarımızın amaçlarından biri de bu öncelikle oyuncularımızın kondisyonunu belli bir seviyeye getirmek, sonrasında teknik ve taktikle kafamızdaki oyun düşüncesini oyuncularımıza yansıtmak. Hazırlık maçları ile de çalışmalarımızı sahaya yansıtmak istiyoruz.

Tüm oyuncularımızın takıma katkısı büyük

Portekiz'e, Hollanda'ya gelinceye kadar takımdan birçok oyuncu geçti. Birçok oyuncunun katkısı oldu. Kaptan Âdil Müftüoğlu bir sakatlık geçirmişti. Onun eksikliğini nasıl atlattınız? Onu yerine yeni oyuncularınızın nasıl katkısı oldu takıma?

Kadromuzu mümkün olduğu kadar geniş tutmaya çalıyoruz. Futbolda her zaman her şey olabilir, sakatlıklar da olabilir ama bazı şeyler istem dışıdır. Oyuncularımın hepsi çok değerli ve başarılı isimler. Âdil ise bizim için önemli ve takıma büyük katkısı olan bir oyuncudur. Tabii ki sakatlığı bizi çok üzdü. Ama bazen de bu üzücü olaylar sporculara motivasyon verebilir. Âdil ve oyuncular arasında çok güzel diyoloğumuz var. Takım olabilmemiz, başarımızın nedenlerinde biri. Âdil'in sakatlanması bile oyuncularımızı kamçıladı. Arkadaşları onun için de oynadı. Turnuvaya giderken kadromuzdaki oyuncularımızdan bir tanesini takviye yaparak eksiğimizi kapattık. Çünkü aynı antrenmanları hep beraber yapıyoruz. Ben hiçbir oyuncuya formayı vermem, forma her zaman ortadadır. Oyuncularım da bunun bilincinde. Millî formanın hakkını vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Turnuvalarda da tüm oyuncularımın ayrı ayrı katkı vermesi başarıyı getirdi. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Çok büyük iş başardılar, daha da iyilerini yapabileceklerine gönülden inanıyorum. Ayrıca yardımcı antrenörümüz Ramazan Torunoğlu ve kaleci antrenörümüz Eser Özaltındere'nin katkılarını da unutmamak gerekir.

Uluslararası turnuvalarda profesyonel oyunculardan kurulu tecrübeli takımlarla karşılaşıyorsunuz? Oyuncularınızı maça nasıl hazırlıyor, nasıl motive ediyorsunuz?

Öncelikle önemli olan uluslararası düzeyde maç oynamak ve tecrübe kazanmak. Biz bunu bu sene başardık. Oyuncuların kendine olan güveninin artması gerekiyordu. Geriye dönüp baktığımız zaman bu sene oynadığımız özellikle son sekiz maçta bir tane mağlubiyet aldık, son altı maçın tümünü kazanarak iki kupa elde ettik. Bu iki kupayı kazanırken yendiğimiz Norveç, Fransa, İsrail takımları daha önce hep yenildiğimiz takımlar. Buradan şunu anlıyoruz. Plaj futbolunda ne kadar kaliteli isim olursa olsun, önemli olan kaliteli ismin yanında takım içindeki bütünlük, iyi organize olmak, iyi hazırlanmak, iyi motive olmak ve bunları sahaya yansıtabilmek. Biz tecrübeli ekiplere karşı bunları başardık.

Artık Avrupa'nın en iyi sekiz takımı içindesiniz. Gelecek sene Elit Lig'de mücadele edeceksiniz. Hedefleriniz neler?

Gelen başarılarla hedeflerimiz büyüdü. Yeni yılda üst grupta oynayacağız. İlk hedefimiz o ligdeki ilk sekiz takım arasında kalmak. 6-13 Ekim'de yapılacak olan Türkiye Süper finallerinde üç dört sporcuyu daha kadromuzu katmayı umut ediyoruz. Bu oyuncuları da aldıktan sonra hemen ardından bir kamp yaparak yurtdışından çağıracağımız bir takımla iki hazırlık maçı oynamayı planlıyoruz. Bu maçların ardında yeni programa göre planlamamızı yapacağız ve hedeflerimizi belirleyeceğiz.

Plaj futbolunun gelişmesi için başka neler yapılması gerekiyor?

Avrupa liglerini de araştırıyoruz, özellikle Rusya Ligi gerçekten örnek alınacak bir lig. Rusya son 4-5 yıl içerisinde plaj futbolunda büyük aşama gösteren ülkelerden bir tanesi. Rusya'da yine çoğunlukla yaz döneminde maç yapılan iki tane lig var. Bu liglerin bir tanesi A kategorisi, yani 1. Lig gibi; bir tanesi 2. Lig gibi olan B kategorisi. Rusya'daki zengin işadamları ve şirketler büyük kulüplere sponsor olarak millî takımın oyuncularını bir araya topluyor. Yurtdışından transferlerle liglerini renklendirmeye çalışıyorlar. Türkiye'de spora yatırım yapan firmalar var. Bunlardan biri de Garanti Bankası, aynı zamanda bizim ligimizin de sponsoru. Gönül ister ki daha fazla şirket farklı şekillerde plaj futboluna ve kulüplere sponsor olsun, ligimiz daha da gelişsin. Ayrıca plaj futbolunda da kulüpleştirme yoluna gidebilirsek ve bu işin içine Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor gibi takımları katabilirsek, çok daha büyük başarılara imza atabiliriz. Ayrıca en büyük eksiğimiz medya desteği. İki senelik zaman dilimi içersinde lig finallerini ve Avrupa'da oynadığımız maçları televizyonlar vermeye başladı. Ama ilginin artması gerekiyor. Medyadan daha fazla destek bekliyoruz.