TR
EN
TFF » Sağlık Kurulu » Sağlık Kurulu Haber Detay
Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası(TAKİ) onayı ile ilgili duyuru 28.10.2014
Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası(TAKİ) onayı ile ilgili duyuru
Yakın zamanda TFF Sağlık ve Dopingle Mücadele Kurulu'na, Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) onay prosedürü ile ilgili bilgi edinme amaçlı olarak yöneltilen soruların sıklığının arttığını müşahede edilmiştir. Her sene rutin olarak yapılan seminerlerde kulüp sağlık personeline aktarılan bu prosedürün içeriğini bir kez daha hatırlatmanın gerekli olduğu anlaşılmıştır.
 
Bilindiği üzere, TFF bünyesinde mücadele eden takımlardaki futbolcuların karşı karşıya olduğu herhangi bir patolojik durumda gerekli olan tedavi WADA tarafından ilan edilmiş yasaklı bir madde veya uygulama yöntemini içerirse, sporcuların ve sorumlu hekimlerinin TAKİ onayı almak için TFF Sağlık ve Dopingle Mücadele Kurulu'na başvurmaları gerekmektedir. Sporcunun aynı patolojik neden ile başka kurumlar tarafından verilen TAKİ onayının olması, TFF'nin otomatik onayı anlamını taşımamakla birlikte bu tip belgelerin başvuru ekinde sunulması onay prosedürü için önem arz etmektedir.
 
TAKİ onay başvurusunun sporcuya ait her türlü tıbbi dokümanla birlikte ve müsabaka oynamadan inceleme ve değerlendirme için yeterli süre önce yapılması zorunludur. TFF Dopingle Mücadele Talimatı uyarınca başvuru en az 21 gün önceden yapılmalıdır (Madde 32.1.1). Karar süreci 30 gündür (Madde 31.3). Bu süreç için hazırlanmış özel matbu formların kullanılması gerekmektedir. Ancak ACİL tıbbi müdahale durumları söz konusu olduğunda, yasaklı ilaçların kullanımı sonrasındaki TAKİ başvuruları kabul edilmekte olup eğer kriterlere uygunluk saptanırsa onay verilmektedir.
 
TAKİ Onay Kriterleri hakkında kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse;
 
1- Sporcunun rahatsızlığına yönelik olarak alternatif bir tedavi bulunmamalıdır,
2- Yasaklı madde veya yöntem uygulanmadığında sporcunun sağlığı ciddi tehdit altında olmalıdır,
3- Yasaklı madde veya yöntemin kullanılması normal performans sınırlarını aşacak bir katkı sağlamamalıdır.
 
Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı olarak hazırlanmış bilgilere TFF'nin resmi internet sitesinin Dopingle Mücadele Kurulu sayfasında yer alan "Yasaklılar ve TAKİ hakkında bilinmesi gerekenler" başlığı altındaki "Futbolcular için tedavi amaçlı kullanım istisnaları sorular ve cevaplar" ve "TAKİ prosedürü" bölümlerini inceleyerek ulaşmak mümkündür (http://www.tff.org/default.aspx?pageID=348).