TR
EN
UEFA Uluslar Ligi: Yeni sınav, yeni heyecan 7.09.2018
UEFA Uluslar Ligi: Yeni sınav, yeni heyecan

Ay-yıldızlılar, UEFA'nın millî takımlar düzeyinde oynanan maçların rekabet seviyesini artırmak amacıyla ilk kez düzenlediği UEFA Uluslar Ligi'ndeki mücadelesine bugün başlıyor. B Ligi'nde İsveç ve Rusya ile 2. Grup'ta yer alan Millî Takımımız, ilk maçında bugün Trabzon Şenol Güneş Spor Kompleksi'nde Rusya'yı konuk ediyor.

Türkiye - Rusya Maç Günü Kitabından...


Millîlerimiz, bu maçın ardından 10 Eylül'de İsveç ile deplasmanda Solna kentindeki Friends Arena'da karşı karşıya gelecek. Ay-yıldızlılar, 14 Ekim'de gruptaki üçüncü maçında Rusya'ya 2018 Dünya Kupası'ndan hatırladığımız Soçi kentindeki Fisht Stadyumu'nda misafir olacak. Gruptaki son maçımızda ise 17 Kasım'da İsveç'i Eskişehir'de ağırlayarak UEFA Uluslar Ligi B Grubu maçlarını tamamlayacağız.

2014 yılının Mart ayında UEFA'nın 38. Olağan Genel Kurulu'nda tanıtılan, ardından 4 Aralık 2014 tarihinde de onaylanan UEFA Uluslar Ligi, FIFA'nın hazırlık maçları takviminin yerini alacak ve her iki senede bir gerçekleştirilecek. UEFA Uluslar Ligi, turnuvada yer alacak 55 UEFA üyesi ülke için Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan sonra Millî Takımlar seviyesinde oynanan en önemli üçüncü futbol turnuvası olma özelliğini de taşıyacak.

Ligler ve gruplar

A Ligi
1. Grup: Almanya, Fransa, Hollanda
2. Grup: Belçika, İsviçre, İzlanda
3. Grup: Portekiz, İtalya, Polonya
4. Grup: İspanya, İngiltere, Hırvatistan

B Ligi
1. Grup: Slovakya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti
2. Grup: TÜRKİYE, İsveç, Rusya
3. Grup: Avusturya, Bosna-Hersek, Kuzey İrlanda
4. Grup: Galler, İrlanda Cumhuriyeti, Danimarka

C Ligi
1. Grup:
İskoçya, Arnavutluk, İsrail
2. Grup: Macaristan, Yunanistan, Finlandiya, Estonya
3. Grup: Slovenya, Norveç, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi
4. Grup: Romanya, Sırbistan, Karadağ, Litvanya

D Ligi
1. Grup:
Gürcistan, Letonya, Kazakistan, Andorra
2. Grup: Belarus, Lüksemburg, Moldova, San Marino
3. Grup: Azerbaycan, Faroe Adaları, Malta, Kosova
4. Grup: Makedonya, Ermenistan, Liechtenstein, Cebelitarık


Turnuva nasıl oynanacak?

11 Ekim 2017 UEFA Millî Takımlar Sıralaması temel alınarak A, B, C, D olmak üzere 4 farklı lige ayrılan 55 ülke, kendi ligleri içerisinde 3'erli veya 4'erli gruplarda yer alıyor. Listenin tepesindeki 12 ülke, A Ligi'nde yer almakta ve 3'erli 4 gruba ayrılmış durumda. Türkiye'nin yer aldığı B Ligi ise 13 ile 24. sıra arasında yer alan 12 ülkeden oluşuyor ve tıpkı A Ligi gibi 3'erli 4 gruba bölünmüş durumda. C Ligi'nde ise 25 ve 39. sıra arasında yer alan 15 ülke boy gösterecek. C Ligi'nde sadece bir grup 3 takımdan oluşmakta, diğer üç grupta da 4 takım mücadele edecek. Geriye kalan 16 takım ise D Ligi'nde 4'erli gruplar halinde turnuvada mücadele edecek.

İlk etapta tüm takımlar yer aldıkları gruptaki takımlarla kendi sahasında ve deplasmanda normal lig formatında karşılaşacak. B, C ve D Liglerinde gruplarını birinci tamamlayacak dört takım bir üst lige çıkma hakkını elde edecek. Liglerde gruplarını sonuncu bitiren dört takım ise alt lige düşecek. A Ligi'nde gruplarını birinci olarak tamamlayan dört takım, tek maçlı eleme sistemiyle oynanacak yarı finallerde mücadele etme hakkını kazanacak. Ardından 9 Haziran tarihinde oynanacak final karşılaşmasıyla 2019 UEFA Uluslar Ligi şampiyonunun adı belirlenecek. Aynı gün turnuvanın üçüncüsünü belirlemek adına bir üçüncülük maçı da oynanacak.

Her ülkenin EURO 2020 için şansı var

UEFA Uluslar Ligi'nde alınacak sonuçlar, hem ülkelerin UEFA Millî Takımlar sıralaması için hem de 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılabilmek adına önem taşıyor. Ayrı düzenlenecek olan eleme gruplarından 20 takım 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazanacak. Kalan 4 takım ise UEFA Uluslar Ligi'nden 16 takımın oynayacağı play-off karşılaşmalarıyla belirlenecek.

A, B, C ve D Liglerinde en iyi performansı gösteren 16 takım kendi liginden ülkeler ile dörderli play-off kümelerine ayrılacak. Ancak turnuvada yer alacak 20 takım eleme grupları neticesinde EURO 2020'ye katılmaya hak kazanacağından, bu takımların yerini UEFA Uluslar Ligi'nde kalan takımlar arasında kendi liglerinde en iyi performansa sahip olanlar alacak. Bu durum, Avrupa Futbol Şampiyonası eleme gruplarında başarılı olamayan ülkeler için ikinci bir şans anlamına geliyor.

Kalan takım sayısı bir ligde dörderli play-off kümesi oluşturmaya yetmiyor ise, bir diğer ligden grup aşamasının bitimi sonucunda oluşan Genel UEFA Uluslar Ligi Takım Sıralamasında en yukarıdaki ülke, ilgili play-off kümesinde boy gösterme hakkı kazanacak. Dört ligin kendi play-off yolları belirlendikten sonra 16 takım, kendi play-off kümesindeki takımlarla tek maçlı eleme sistemiyle yarı final oynayacak. Buradan galip gelen 8 takım kendi kümelerinde tek final maçı oynayacak ve kazanan 4 takım UEFA EURO 2020'ye katılmaya hak kazanacak. Böylece geçmişte grup elemelerinde uygulanan play-off müsabaka sistemi, UEFA Uluslar Ligi vasıtasıyla gerçekleştirilecek.

İlk defa uygulanacak olan bu sistemin amacı, ülkelerin güç dengeleri arasındaki uçurumu ortadan kaldırarak düşük ülke puanına sahip ülkelere de Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılması için bir fırsat oluşturmak.

Ev sahipliğine üç aday

Dört ülkenin şampiyonluk için mücadele edeceği UEFA Uluslar Ligi Finallerine ev sahipliği yapmak adına aynı grupta yer alan İtalya, Portekiz ve Polonya resmi olarak adaylığını sunan ülkeler. UEFA Yönetim Kurulu'nun Aralık ayında vereceği kararla netleşecek olan ev sahibi ülke, belirlenen kriterlere göre A Ligi'nin grup birincilerinden biri olmak zorunda.
 
5-9 Haziran tarihleri arasında oynanacak finallere, belirlenecek olan iki stadyum ev sahipliği yapacak. Bu iki stadyum en az 30 bin kişilik kapasiteye sahip olmak zorunda. Bununla birlikte iki stat da aynı şehirde ve aralarındaki mesafe en fazla 150 kilometre olmak zorunda.

Kim ne kadar kazanacak?

UEFA, ilk defa düzenleyeceği bu turnuva için toplam 76.25 milyon euro ayırdı. 55 UEFA üyesi ülkeye bulundukları lige göre katılım bedelleri ödenecek. Bununla birlikte grup birincilerine, UEFA Uluslar Ligi Şampiyonuna, ikincisine, üçüncüsüne ve dördüncüsüne belirlenen miktarda para ödülleri verilecek.

A Ligi'nde yer alan ülkelere 1.5 milyon, B Ligi'nde yer alan ülkelere 1 milyon, C Ligi'nde yer alan ülkelere 750 bin, D Ligi'nde yer alan ülkelere ise 500 bin euro katılım payı verilecek.
 
Katılım bedelleriyle birlikte A Ligi gruplarının birincilerine 1.5 milyon, B Ligi'nin grup birincilerine 1 milyon, C Ligi'nin grup birincilerine 750 bin, D Ligi'nin grup birincilerine de 500 bin euro ödül verilecek.

UEFA Uluslar Ligi'ni şampiyon olarak tamamlayan ülke 4.5 milyon euro para ödülünün sahibi olacak. İkinci ülke 3.5, üçüncü ülke 2.5, dördüncü ülke ise 1.5 milyon euro ödül alacak.


B Ligi 2. Grup
Maç Programı

07.09.2018 
Türkiye-Rusya

10.09.2018
İsveç-Türkiye

11.10.2018
Rusya-İsveç
 
14.10.2018
Rusya-Türkiye

17.11.2018
Türkiye-İsveç

20.11.2018
  
İsveç-Rusya