TR
EN
TFF » Sağlık Kurulu » Sağlık Kurulu Haber Detay
"Sıcakta Futbol" çalışması devam edecek 2.10.2007
"Sıcakta Futbol" çalışması devam edecek

TFF Sağlık Kurulu'nun Ankara ve Çukurova Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Sıcakta Futbol" çalışması, FIFA'nın büyük ilgisini çekti. FIFA yetkilileri, sıcaklığa uyum sağlamamış oyuncuların sıcaktan daha fazla etkilendiğinin ortaya konulduğu sonuçlara yoğunlaştı ve sıcaklığa uyum ile sıcaklıkta ortaya çıkabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesinin denendiği yeni bir çalışma planlanması önerisini getirdi. Yeni çalışma 2008 yılının yaz aylarında gerçekleştirilecek.

TFF Sağlık Kurulu projesi olarak planlanan, Ankara Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi ekiplerince Nisan-Temmuz 2007 tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirilen "Sıcakta Futbol" çalışması sonlandırılırken, 2007 Eylül Tam Saha dergisinde de yayınlanan verileri, 20 Ağustos 2007'de Zürih'te bulunan FIFA Genel Merkezi'nde FIFA Sağlık Kurulu yetkililerine sunuldu.

TFF Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Binnet ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gülfem Ersöz, FIFA Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Jiri Dvorak, FIFA Tıbbi Araştırma Kurulu (F-MARC) Koordinatörü Dr. Astrid Junge ve FIFA'nın bu proje için danışman olarak görevlendirdiği İngiltere Loughborough Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ron Maughan'ın katıldıkları bir toplantıda çalışmanın sonuçları tartışma ortamına açıldı.

FIFA yetkilileri çalışmaya oldukça ilgi gösterdi. Kasım ayının başında FIFA tarafından gerçekleştirilecek olan "sıcakta futbol" konusunun uzmanları tarafından her yönüyle tartışılacağı toplantıya, TFF Sağlık Kurulu projesinin ekibi de davet edildi ve projenin burada tekrar sunulması istendi.

Ayrıca çalışmanın bu aşamasında elde edilen sonuçlar, yakın bir gelecekte, FIFA tarafından hazırlanan internet ortamında kurulacak "bilimsel bilgilendirme platformu"nda da sunulacak.

Adana'da, Nisan, Haziran ve Temmuz aylarında farklı sıcaklık ve nem oranı ortamlarında, Adana ve Ankara takımlarının oyuncularında standart bir futbol maçı sırasında yapılan ölçümler, vücut ısısında sağlık açısından risk oluşturabilecek yönlerin olabileceğini gösterdi. Vücut ısısının yansımasıyla bozulan su elektrolit dengesindeki eksiklerin yerine konulmaması durumunda da olumsuz sonuçların izlenebileceği gözlendi. Sıcağın performans ölçümlerine de olumsuz yansımaları GPS ölçümleri ile ortaya konuldu. Bu sonuçların Ankara takımı oyuncularında daha bariz olarak ortaya çıkması, çalışmanın beklenen ve çarpıcı bulgularındandı. FIFA yetkilileri özellikle sıcaklığa uyum sağlamamış Ankara takımı oyuncularının sonuçları ile ilgilendi. Yetkililer, sıcaklığa uyum ve sıcaklıkta ortaya çıkabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesinin denendiği yeni bir çalışma planlanması önerisini getirdi. Bu çalışmanın tamamen FIFA'nın desteği ve maddi katkılarıyla yapılması için TFF Sağlık Kurulu temsilcilerinden hazırlık yapılması istendi.

Öte yandan, FIFA'nın futbolun gelişmesine hizmet eden bilimsel çalışmalara destek vermek amacı ile oluşturduğu F-MARC projesi kapsamına, Türkiye adına "PLAYING FOOTBALL UNDER EXTREME HEAT CONDITIONS" başlığı altında söz konusu çalışmanın dâhil edilmesine karar verildi.

TFF Sağlık Kurulu, Haziran-Temmuz 2008 tarihlerinde yapılması planlanan bu çalışmanın devamı niteliğindeki projenin oluşturulması için FIFA yetkilileri ile temas halinde çalışmalarını sürdürüyor. Planlanan çalışma, sıcakta yaşamakta olan bir takım oyuncuları ile Ankara'dan çalışmaya iki farklı koşulda katılacak takımların oyuncularının performans ve diğer verilerinin karşılaştırılması amacı doğrultusunda geliştiriliyor. Sıcağa uyum sağlamış takımla Ankara takımları, olumsuz ve sıcağa karşı önerilen önlemler alınarak oluşturulmuş iki farklı koşulda karşılaşacak. Sıcağa uyum önlemlerinin yaratabileceği olası avantajlar bu şekilde sınanmış olunacak.

Planlanan çalışmada temel varsayım, sıcağa karşı ideal ortam sağlanmış normal iklim oyuncularının, idealize edilmemiş ortamda oynayanlara göre avantajlı olacakları şeklinde. Bu amaçla Ankara'dan götürülen benzer özelliklere sahip iki futbol takımı sıcak ortamda farklı koşullarda maç yaptırılarak vücut ısısı, su elektrolit metabolizması ve performans yanıtları bakımından değerlendirilecek. Kuşkusuz bu çalışmalar, FIFA, TFF ve Üniversite işbirliğini ortaya koyan olumlu girişimler. Elde edilecek verilerin ülke ve dünya futbolu için önemli sonuçlar doğurması ve futbolcu sağlığı konusunda olumlu katkılar sağlaması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda futboldaki koruyucu önlemlere ışık tutacak çalışmanın Türkiye'nin bilimsel platformunda geliştirilerek gerçekleştirilmesi bu konuya emek verenleri mutlu ediyor.