TR
EN
FDT, FMT ve Ligler Statüsü Talimatı'nda değişiklik 25.09.2008
FDT, FMT ve Ligler Statüsü Talimatında değişiklik

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından Futbol Disiplin Talimatı'nın 30/A maddesi, Ligler Statüsü'nün 7/3 ve 7/5. maddeleri ile Futbol Müsabaka Talimatı'nın  27/f maddesinde değişiklik yapıldı.

Değiştirilen maddelerin son hali şöyle;

FUTBOL DİSİPLİN TALİMATI

MADDE 30/A -OYUNCU KRİTERLERİNE UYMAMA

Federasyon talimat ve düzenlemelerinde belirtilmiş zorunlu kriterlere uygun genç oyunculara kadrolarında yer vermeyen veya müsabaka isim listelerini bu kriterlere göre oluşturmayan kulüplere ihlalin ağırlığına göre Süper Lig için 50.000.-YTL'den 100.000.-YTL'ye kadar para cezasına hükmedilir.

LİGLER STATÜSÜ:

7/ 3.  Turkcell Süper Lig Kulüplerinin katılacakları resmi müsabakalarda, müsabakanın oynanacağı tarihte kulübe tescil edildiği tarih üzerinden, kesintili veya kesintisiz olarak, en az iki yıl süre geçmiş, 01.01.1986 veya daha sonra doğmuş bir TC vatandaşı profesyonel futbolcuyu 18 kişilik müsabaka isim listesinde bulundurmaları zorunludur.

7/ 5.  Yukarıdaki şartlara uymayan kulüpler hakkında FDT hükümleri uygulanır.

FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI:

27/ f. Takımda sözleşmeli futbolcularla, yabancı uyruklu futbolcuların belirlenmiş sayıdan fazla olması.

2008/2009 SEZONU TURKCELL SÜPER LİG STATÜSÜ'NÜN 7. MADDESİ 3. FIKRASI DEĞİŞİKLİK GEREKÇESİ

 

Turkcell Süper Ligi Statüsü'nün 7. maddesinin 3. fıkrası; Turkcell Süper Lig'de mücadele eden kulüplerin, 01.01.1986 veya daha sonraki bir tarihte doğmuş ve müsabakanın oynanacağı tarih itibariyle en az iki yıl süre ile adına tescilli TC. vatandaşı profesyonel bir futbolcuyu 18 kişilik müsabaka isim listesinde bulundurmalarını zorunlu kılmaktadır.

 

Kulüplerin anılan yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için söz konusu futbolcunun hem TC vatandaşı olması, hem kesintili veya kesintisiz olarak iki yıldır kulübüne tescilli olması hem de 01.01.1986 veya daha sonraki bir tarihte doğmuş olması gerekmektedir.

 

Böylece, bir profesyonel futbolcu, amatör veya profesyonel olarak bir kulübe tescili anından itibaren kesintili veya kesintisiz olarak toplamda iki yıllık (24 ay) bir süreyi ilgili kulüpte geçirmesi halinde, bu maddenin aradığı koşulu sağlamış kabul edilecektir.

 

Ayrıca, Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 15. maddesi ve 1 numaralı eki gereğince, geçici transfer sözleşmesi kapsamında geçen süre, asıl kulübün genç futbolcuyu yetiştirdiği ve yetiştirme tazminatına hak kazandığı süre olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle geçici transfer sözleşmesi kapsamında geçen süre asıl kulübünde geçmiş sayılacaktır.

 

Bununla birlikte, futbolcunun fiili eğitiminin geçici transfer sözleşmesi ile bulunduğu kulüpte de gerçekleştiği açıktır. Bu nedenle anılan şartların geçici transfer yoluyla sağlanması halinde de anılan kriterin futbolcuyu geçici olarak transfer ederek kadrosunda bulunduran kulüp bakımından da karşılandığının kabulü gerekir.

 

Bu değişikliğe ek olarak maddenin amacı ve koruduğu menfaat değerlendirildiğinde, maddeye aykırılık halinde verilmesi öngörülen hükmen mağlubiyet gibi bir yaptırımın hukukun en temel prensiplerinden olan "orantılılık" ve "ölçülülük" ilkelerine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.  Bu bağlamda ilgili hükmün kaynağını teşkil eden UEFA'nın Şampiyonlar Ligi Statüsü'nün tetkiki ve hükme aykırılık halinde verilecek cezanın ne olduğunun irdelenmesi de yerinde olacaktır. İlgili düzenleme aynen şu şekildedir:

 

Her kulüp talimatta belirtilen tarihe kadar UEFA'ya bildireceği 25 kişilik takım listesinde (A Listesi) yerel-yetişen ("locally trained") 8 tane futbolcu bulundurmak zorundadır. Bunlardan asgari dört tanesi de kulüp tarafından yetiştirilen ("club-trained") futbolcu olmalıdır. Kulüp tarafından yetiştirilen futbolcu ise; 15 ile 21 yaşları arasında aralıklı veya aralıksız üç futbol sezonu veya 36 ay boyunca ilgili kulübe tescilli futbolcudur.

 

Bir kulüp kadrosunda yukarıda belirtilen kıstaslara uygun futbolcu barındırmıyorsa, o halde 25 kişilik kadro hakkını tamamıyla kullanamaz. Diğer bir anlatımla, ilgili kulüp eksik futbolcu sayısı kadar az bir liste bildirmek durumunda kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse, aranılan kriterlerde 8 futbolcu değil de 6 futbolcuya sahip olan bir kulüp UEFA'ya A Listesi içinde 25 kişi değil 23 kişi bildirmek durumunda kalmaktadır.

 

UEFA düzenlemesine de bakıldığında görülmektedir ki, oyuncu uygunluğuna ilişkin kriterlere aykırılık halinde, o sayıdaki oyuncu, takım kadrosunda yer alamamaktadır. Diğer bir anlatımla, oyuncu uygunluğuna aykırılığın yaptırımı "hükmen mağlubiyet" değil, eksik kadro ile müsabakalara katılmaktır ve oyuncu uygunluğu müsabakaların en başında incelenmektedir. Her bir müsabaka öncesi bu anlamda bir uygunluk denetimi yapılmamaktadır.

 

UEFA düzenlemesinde de görüldüğü gibi, alt yapılara önem verilmesini sağlamak amacıyla getirilmiş bu maddeye aykırılık hiçbir şekilde müsabaka sonuçlarının saha dışında belirlenmesine yol açmamaktadır. Gerek uluslararası düzenlemeler gerekse de sporun kendine has yapısı dikkate alınarak, sportif müsabakaların sonuçları sporun özüne zarar veren ihlaller dışında sahada belirlenmeli ve böyle kalmalıdır. Yapılan değişiklikle de temelde bu sonuç hedeflenmektedir.

 

Yukarıda izah edilen nedenlerle, bu madde kapsamında yapılan değişikliğe paralel olarak Statü'nün ilgili hükmüne aykırılığın müeyyidesini düzenleyen Futbol Müsabaka Talimatı'nın 27/f maddesinin de değiştirilmesi ihtiyacı meydana gelmiş ve bu hükmün ihlaline sadece para cezası müeyyidesi uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle de Futbol Disiplin Talimatı'na "Oyuncu Kriterlerine Uymama" kenar başlıklı 30/A hükmü eklenmiş ve para cezası öngörülmüştür.

 

İlgili hükmün her bir ihlalinde ayrı para cezasına hükmedileceği açıktır.