TR
EN
E- Bülten

Yeşil sahalar kadınları bekliyor 7.03.2009
Yeşil sahalar kadınları bekliyor

Her alanda daha etkin hale gelen kadınlar şimdi de yeşil sahalarda söz sahibi olmaya başlıyor. Erkek futbolunun ekonomik anlamda doymuş olması nedeniyle kulüpler ve federasyonlar bayan futbolunu geliştirecek projeler üretiyor. Bayanlara futbolu sevdirmeye çalışan kulüpler, taraftar sayısının artmasıyla gişe ve lisanslı ürün satışını artırmayı planlarken, federasyonlar da bayan futbolcuları ve kulüpleri teşvik ediyor.

Türkiye'de de Bayanlar 1. Ligi'nde 10 takım, Bölgesel Lig'de ise 19 takım mücadele ediyor. Sahalardaki lisanslı bayan futbolcu sayısı ise 800'e dayanmış durumda. TFF'nin hedefi 2013 sonunda liglerde oynayan takım sayısını 100'e lisanslı futbolcu sayısını ise 6 bine çıkarmak.

Bayan taraftara özel websitesi

Kulüpler ekonomik olarak gerilemeye başladığını ve taraftar sayılarının düştüğünü anlatan Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Geliştirme Merkezi Bayan Futbolu Geliştirme Yönetmeni Dr. Erden Or "Futbol okulları da bir anlamda doyuma ulaştı. Bayanların futbola gelmesi ile birlikte taraftar sayısı artacak. Bayanların tüketim eğilimi daha yüksek olduğundan lisanslı ürün satışlarında da ciddi artışların yaşanması muhtemel. Futbol okullarında kızlar için açılabilecek kurslar ile yeni bir kaynak yaratılabilir. Günümüzde kulüpler yeni yeni bayan taraftarları kendilerine çekmeleri gerektiğini algılamaya başladı. Almanya'da Hertha Berlin kulübü, resmi sitesinin yanı sıra sadece bayan taraftarları için özel bir taraftar sitesi bile açmış durumda" diye konuştu.

10 futbolcudan biri Milli Takım'da

Futbol Geliştirme Merkezi tarafından Bayan Futbolu'na ciddi şekilde yatırım yapıldığını anlatan Or, özellikle doğu bölgelerinde kız çocuklarının tesis yetersizliği nedeniyle spor yapamadığını belirterek "Futbol oynanması en kolay spor. İki taştan kale yaparak bile futbol oynanabilir. Ülkemizde lisanslı bayan futbolcu sayısının 798 gibi düşük bir rakam olmasının sağladığı bir avantaj var. Bayan sporları arasında milli olmanın en kolay olduğu branşlardan biri futbol. Üç farklı yaş kategorisinde milli takımımızda 75 kişilik sporcu kontenjanı var. Orana vurduğunuzda her 10 bayan futbolcudan birinin Milli Takım'a girme şansı olduğu görülüyor" dedi.

Millilere karşılıksız burs

Devlet tarafından, Milli Takım oyuncularına üniversite hayatı boyunca aylık 550 TL civarı karşılıksız burs verildiğini de anlatan Or, sağlanan diğer avantajları şöyle sıraladı: "Beden Eğitimi Spor Yüksekokullarına girişte ciddi puan avantajları var. Öğretmenlik bölümünü bitiren sporcular 10 defa milli forma giyerlerse istedikleri yere atanabiliyor. Futbol hayatının sonrasında antrenör, hakem, spor yöneticisi olunabiliyor. Bugün bayan milli takımlarımızda antrenörlük yapanlar arasında eski bayan futbolcular var."

Haydi Kızlar Futbola

Futbol Geliştirme Merkezi'nin kız çocuklarını futbolun içine çekmek için pekçok proje yürüttüğünü ifade eden Dr. Erden Or "Haydi Kızlar Futbola Projesi kapsamında ilköğretim okullarında 4. sınıftan başlayarak okul öncesi veya sonrası 6 haftalık bir program başlatıyoruz. Eğitimin son döneminde bu öğrencilerle turnuvalar düzenlemeyi planlıyoruz. Bu uygulama pilot olarak Üsküdar'daki 3 okulda başladı. Bu ay sonunda eş zamanlı olarak 20 ilde 80 okulda bu uygulamayı hayata geçireceğiz. 2009-2010 eğitim öğretim dönemi sonuna kadar 400 okulda aynı proje gerçekleştirilmiş olacağız" dedi.

Çobanlıktan Milli Takım'a

Bayan futbolunun sosyal değişimde de önemli bir rol oynadığının altını çizen Or sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakkari'de erkekler ile futbol oynayan ve yeteneği ile dikkat çekip milli takıma çağrılan bir kızımız var mesela. Sonrasında eğitim ve barınma imkanları sağlanarak Malatya'da bir kulübe transfer oldu. Geçenlerde bir panelde konuşmacı olarak bizim ile birlikteydi. Futbol oynamasan şu anda ne yapıyor olurdun sorusuna verdiği cevap 'Hakkari'de çobanlık yapmaya devam ediyor olurdum' şeklindeydi." 

Kulüplere ücretsiz malzeme

Bu yıl itibariyle bayan futbolunun gelişimi ve kulüp sayısının artması için yeni bir uygulama daha başlatıldığını kaydeden Or yeni kurulacak bayan futbol takımlarının ihtiyaç duyacağı tüm antrenman malzemelerini TFF olarak ücretsiz verdiklerini de kaydetti. Yardım için kulübün yeni kurulması gerekmiyor. Var olan bir kulübün çatısı altında da olsa malzeme yardımı yapılıyor. Ayrıca Bayanlar 1. Ligi, Bayanlar Bölgesel Ligi, Genç Bayanlar Türkiye Şampiyonası ve Yıldız Bayanlar Türkiye Şampiyonası'na katılan tüm takımların deplasman maliyetlerinin yaklaşık yüzde 70'i de federasyon tarafından karşılanıyor.

Yurtdışına transfer olanağı

Türkiye Bayan Futbolu Ligi'nde oynayan futbolcuların maç başına 250-300 TL gibi ücretler aldığını anlatan Or "Bunun yanı sıra eğitim, barınma gibi destekler veren kulüpler de var. Bayan futbolundan ekonomik anlamda en kârlı çıkan futbolcularımız Milli Takım'da oynayan ve uluslararası maçlarda beğenilip yurtdışına transfer edilen oyuncular. Gittikleri ülkelerde 1500-2000 euro gibi aylık ücret alanlar var" diye konuştu.

Futbol ara bozucu sevgili gibi

Futbolu 'kadın ile erkek arasında ara bozucu bir sevgili gibi' sözleriyle tanımlayan Or "Haftasonları evlerde kadınlar ayrı odada, erkekler ayrı odada günlerini geçiriyorlar. Kimi erkekler maça gittiğinden evde dahi bulunmuyor. Bayan futbolu geliştirme çalışmalarımız sadece oyuncu geliştirmeye yönelik değil. Öncelikle bayanlara futbolu sevdirmeyi ve öğretmeyi amaçlıyoruz. Bunu başardığımızda da kadın-erkek ilişkileri açısından büyük bir iş başarmış olacağız. Kadınların tribündeki sayısının artması ile birlikte şiddet olaylarının da azalması sağlanacak" dedi.