TR
EN
 
FUTSAL

Futsal, kapalı salon futbolunun uluslararası olarak FIFA ve UEFA tarafından tanınan ve desteklenen versiyondur. Oyunun ana özelliklerinden biri az sıçrayan 4 numaralı ağırlaştırılmış deri topla oynanmasıdır. Futsal 1920'lerde Güney Amerika'dan çıkmıştır ve özellikle Brezilya futbolu ile ilişkisi olan doğal yetenekler ve oyun stili ile vasıflandırılır. Futsal; Brezilya, İtalya, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu dahil olmak üzere bir çok ülkede popülerdir

Futsal Oyun Kuralları için tıklayınız.

Futsalın altyapılara katkıları

Futsal, küçük bir alanda rakiplere yakın oynamak oyuncuları çok hızlı düşünme ve karar vermeye teşvik eder. Ayrıca oyuncuların takımları için serbest alan yaratmak için topla oynamayı öğrenmelerini sağlar. Devamlı hızlı hareket oyuncuların oyun durumları, mevkisel düşünce oyun okuma ile ilgili yeteneklerini geliştirmeyi hızla öğrendikleri anlamına gelir.

Futsal seyir zevki çok yüksek bir oyundur. Gençler için, top kontrolü, reaksiyon hızı, pas gibi yeteneklerini, çabuk düşünme ve oyun zekalarını geliştirmek için çok önemli bir fırsattır.

Rakibe sert temas, tehlikeli kayarak top alma gibi hareketler faulle cezalandırıldığı için sakatlanma riski de çok düşüktür.

Bu özellikleri sebebiyle futsal altyapılarda temel teşkil edebilecek bir oyundur.

Türkiye'de Futsal

FIFA ve UEFA futsalın dünya futbolundaki önemini kabul etmektedir ve futsal için Dünya ve Avrupa Şampiyonaları düzenlemektedir. UEFA ayrıca kulüpler düzeyinde UEFA Futsal Cup olarak adlandırılan bir kulüp şampiyonasını düzenlemektedir.

Ülkemizde de Futsalın hızlı bir şekilde benimsenerek takım, sporcu ve maç sayılarının artması ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu, futsala olan desteğini arttırmıştır.

Düzenlenen antrenör ve hakem seminerleri sonucunda 200'den fazla futsal antrenörü ve 389'u 1. Ve 2. Futsal hakemi olmak üzere toplam 1241 futsal hakemi yetiştirilmiştir ve bu sayı artmaya devam edecektir.

Amacımız, Milli Takımımızın uluslar arası arenada elit takımlar arasına girmesinin yanı sıra, futsalın ülkemizde tabana yayılmasıdır. Futsal, özellikle yılın her mevsiminde oynanabilmesi ile çocuklarımız için düzenli bir spor yapma imkanı yaratacak, futbolcu adaylarımızın tekniklerine yapacağı katkıyla beraber altyapı organizasyonlarında da büyük katkı sağlayacaktır.

Futsalda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya başladık. Futsal Milli Takımımızın 20-24 Ocak 2011 tarihleri arasında mücadele ettiği UEFA Futsal Euro 2012 eleme grubu maçları İzmir'de oynanmıştır. Uluslararası Futsal Organizasyonlarına bundan sonrada ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.

Projeler

Futsal Ligi

Her yıl MEB-TFF işbirliğiyle yapılan liselerarası Futsal turnuvası

Çeşitli meslek ve yaş gruplarına yönelik Futsal Grassroots Turnuvaları (Kurumlar arası turnuvalar, ilçe turnuvaları, liselerarası Futsal turnuvaları)

Kadınlara, engelli&dezavantajlılara yönelik Futsal Projeleri

Ülkemize futsalın ilk geldiği yer olan üniversitelerimize yönelik projeler, bölümler arası turnuvalar

Antrenör ve hakem eğitimleri

E-learning

Futsal Ligi

TFF'nin Grassroots programı dâhilinde gerçekleşen ilk futsal ligi, Efes Futsal Ligi adı altında 2009 yılında Türkiye çapında düzenlenmeye başlandı. 8 bölgede64 takımla oynanan ve 1280 sporcunun mücadele ettiği Efes Futsal Ligi'nin birinci sezonunda Gazi Üniversitesi şampiyon oldu. Şampiyon Gazi Üniversitesi ülkemizi UEFA Futsal Kupası'nda temsil etti.

2010 sezonunda ise yoğun ilgi nedeniyle Efes Futsal Ligi'nde bölge sayısı 8'den 16'ya çıkarıldı. 2011 sezonunda 16 bölgede yapılan elemeler sonrası 16 takımlı Lig oluşturulmuştur.2010 ve 2011 sezonlarında Şampiyon olan İstanbul Üniversitesi, ülkemizi UEFA Futsal Kupasında temsil etmiştir.

Futsalda ülke genelinde tescilli kulüplerimizle lig oluşturulması çalışmaları devam etmektedir.

Futsal Ligi sayfası için tıklayınız

Bunları biliyor muydunuz?

* Futsal kelimesi temel olarak kapalı alan futbolu anlamına gelen Portekizce Futbol De Salao veya İspanyolca Futbol De Sala kelimelerinden gelir.

* Pele, Zico, Ronaldo, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Robinho, Juninho ve Raul gibi dünya çapında yıldızlar futsalın yeteneklerinin gelişiminde büyük etkisi olduğunu ifade etmektedir.

* Ülkemizde forma giyen Alex, futsal kökenlidir.

* Büyük sahada bir genç maç başına ortalama 15 kez topla buluşur. Futsalda ise bu rakam kırkın üstündedir.