Sıcak iklim koşulları nedeniyle sporcu sağlığının tehdit altında olduğu ve liglerin erken başlatılmasının ciddi sakıncalar yarattığı yolunda son günlerde medya ve kamuoyunda yoğun bir tartışma yaşanmakta, Türkiye Futbol Federasyonu, çoğu bilgi eksikliğinden kaynaklanan suçlamaların odağında tutulmaktadır.
Öncelikle şu konunun bilinmesinde yarar görmekteyiz; Türkiye Futbol Federasyonu, talimatlarında yer alan hükümler çerçevesinde sporcu sağlığı konusuna büyük önem vermekte, uluslararası standartlara harfiyen uymanın da ötesinde, daha ileri derecede önlemler alarak uygulamalarını yapmaktadır.
Sağlık Kurulumuzun yaptığı kapsamlı çalışmalarla, sporcun kardiyolojik tetkikleri 2005-2006 sezonundan itibaren UEFA ve FIFA standartlarının da ilerisine taşınmış, lisans alma aşamasında sporcunun kardiyolojik muayenesine EKO zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye Futbol Federasyonu, Elazığsporlu Gökmen Yıldıran'ın antrenman sırasında kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından bir adım daha atmış, lisans aşamasından önce, hazırlık antrenmanlarının başladığı dönemde EKO zorunluluğu da başta olmak üzere, sporcunun sağlık muayenesinden geçirilme koşulunu koymak ve bu konuda talimat değişikliğine gitmek için hazırlıklarını son aşamaya getirmiştir.
Liglerin erken başlatıldığı tartışmaları, gerçekçi bir yaklaşım olmanın çok uzağında durmaktadır. Sadece son 10 yıllık döneme bakıldığında, Süper Lig'in en geç Ağustos ayının ikinci haftasında başladığı görülecektir. Kaldı ki, UEFA'nın uygulamalarında, çok daha erken tarihlerde resmi müsabaka oynama zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin Intertoto Kupası 17 Haziran, Şampiyonlar Ligi ön elemesi 11 Temmuz, UEFA Kupası ön elemesi ise 13 Temmuz'dan itibaren oynanmaktadır. Bu kupalara Türkiye'yi temsilen katılan Kayserispor 1 Temmuz, Fenerbahçe de 26 Temmuz tarihlerinde, Turkcell Süper Lig'in başlama tarihinden çok daha önce ilk maçlarını oynamışlardır.
UEFA'nın maç oynama ile ilgili kriterlerinde hiçbir kısıtlayıcı hüküm yoktur. Artı dereceler ile ilgili herhangi bir sınır koymayan UEFA, Sağlık Kurulu'nun konuya ilişkin tartışmaları sonrasında yalnızca bir tavsiye kararı almayı uygun görmüş ve eksi 17 dereceden düşük ısılarda maç oynatmayı yerel otoritenin inisiyatifine bırakmıştır.
Nitekim değerli kamuoyunun da hatırlayacağı gibi, gerek UEFA organizasyonu olan Avrupa, gerekse FIFA'nın organizasyonu olan Dünya Şampiyonaları, bazı dönemlerde iklim koşullarının çok daha elverişsiz olduğu ortamlarda bile oynanmıştır.
Bir başka önemli realite, takımların hazırlık dönemleriyle ilgilidir. Ülkemizde genelde Temmuz ayını içeren hazırlık döneminde takımlar günü 2 ya da 3 antrenman yaparak geçirmektedir. Üstelik yoğun yüklemelerin yapıldığı bu dönem içerisinde, bazen 1 bazen 2 antrenman gündüzleri gerçekleşmektedir.
İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerde liglerin geç başlatılması örneklemeleri de Türkiye'de yaşanan tartışmaların bir başka boyutunda durmaktadır. Ancak bu yapılırken, mesela Fransa Ligi'nin bizimle aynı tarihte başlatıldığı gözardı edilmektedir.
Öte yandan Avrupa kupaları ve milli maçların erken tarihe rastlaması, takımlarımızın resmi maç deneyimi gelişmiş oyuncularla bu müsabakalarda daha başarılı sonuçlar alabilecekleri de yadsınamaz bir futbol gerçeğidir.
Türkiye Futbol Federasyonu son gelişmeleri büyük bir duyarlılıkla izlemeye devam etmektedir. Sağlık Kurulu'nun tavsiyelerini, aldığı kararlarda referans olarak kullanmakta ve bu çerçevede gerekli önlemleri de derhal yerine getirmektedir.
Sıvı kaybının yoğunlaştığı böylesi dönemlerde, oyun kuralları gereği, oyunun durakladığı bölümlerde sporcu sıvı gereksinimini yerine getirirken, müsabaka hakemleri bu haftadan itibaren süre konusunda daha toleranslı davranacaktır.
Ülkemizin kendine özgü koşulları, bazı konularda Türkiye Futbol Federasyonu'nun da yapabileceklerini sınırlamaktadır. Bunlardan biri de sağlık kontrollerinin gereken titizlikte yapılıp yapılmadığının her dönemde tartışılır olmasıdır. Sağlık kuruluşlarımızın ve hekimlerin bu noktada daha duyarlı hizmet vermeleri, hepimizi üzen sağlık problemlerinin önüne geçilmesinde önemli bir adım olacaktır.
Liglerin ertelenmesi Türkiye Futbol Federasyonu'nun gündeminde olan bir konu değildir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Türkiye Futbol Federasyonu