Bank Asya 1. Lig'in tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı. WOW Hotel Convention Center'da gerçekleştirilen, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'nun da katıldığı toplantıda Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Tekoğlu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, Bank Asya 1. Lig ekiplerinin başkan ve yöneticileri ile gazeteciler yer aldı.
Bank Asya ile Futbol Federasyonu arasında yapılan sponsorluk sözleşmesinin Türk futboluna ve kulüplere önemli bir kaynak teşkil ettiğini ifade eden Devlet Bakanı Başesgioğlu, sporun bir oyun olmanın yanında artık bir ekonomi ve endüstri olduğu gerçeğinin herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bir futbol ülkesi olan Brezilya'nın 2007 yılında yurt dışına bin 100 civarında futbolcu ihraç ederek, elde ettikleri kazanımın gayrı safi milli hasılalarının yaklaşık yüzde 4,5'una tekabül ettiğini, Arjantin'in de bu şekilde 160 milyon dolarlık bir gelir elde ettiğinin altını çizen Devlet Bakanı Başesgioğlu, ''Dünyada yaşanan bu gerçekler karşısında Türk spor adamları olarak bu gelişmeye kayıtsız kalamayız. Biz de sporun özellikle futbolun bir endüstri olduğu gerçeğini kabul ederek kurumlarımızı ve mekanizmalarımızı buna göre geliştirmek zorundayız'' dedi.
''DÜNYADA MARKA OLMUŞ KULÜPLERİN GELİRLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 70'İ BİLET HASILATINDAN OLUŞMAKTADIR''
Sorunları masaya yatırdıklarında, bu gelişme trendine uygun mekanizmalar yaratma konusundaki açığın fazla olduğunu gördüklerini anlatan Devlet Bakanı Başesgioğlu, şöyle devam etti:
''Maalesef futbol kulüplerimizin ekonomik sorularla boğuştuğu bir gerçek. Bunu hiç kimseden saklamaya gerek yok. Bunu söylerken geleceğe de umutlu bakmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Türkiye ligleri şu anda 151 profesyonel kulüp tarafından gerçekleştiriliyor. Özellikle Turkcell Süper Lig, Avrupa ligleri kıyaslamasında gelir getiren ligler arasında ilk 6 arasına giren bir lig. Ancak buradaki dağılım ve kompozisyonun geniş anlamda yayıldığını, kulüplerin ekonomik sorunları çözme konusunda yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Kulüplerin bir takım sorunları var. Özellikle futbol kulüplerinin bilet hasılatlarından elde ettikleri gelirlerin çok az olduğunu biliyoruz. Dünyada marka olmuş futbol kulüplerinin gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'i bilet hasılatından oluşmaktadır. Türkiye'deki kompozisyon bunun tam tersidir. Yayın gelirleri ve kamudan aktarılan kaynaklar büyük ölçüde kulüplerin gelirlerini oluşturmaktadır. Bunun tabii tesisleşme ile özdeş olduğunu biliyorum. Modern, çağdaş, çok fonksiyonlu stadyumların yapılması kulüplerimize önemli avantajlar sağlayacaktır.''
Öncelikle kulüplere çağdaş, modern ve yılın 365 günü faaliyet gösteren, gelir sağlayan tesisler kazandırmak gerektiğini anlatan Devlet Bakanı Başesgioğlu, bu konuda başlatılan projeler olduğunu söyledi.
Kulüplerin ekonomik sıkıntıları aşabilmesi için de çalışmaları olduğunu anlatan Başesgioğlu, bir an önce kulüpler yasası çıkarılarak kulüplerin bir şirket anlayışı içinde yönetilmesine imkan sağlayacak hukuki yapıyı sağlamak durumunda olduklarını, bu konuda hazırlanan taslakları kulüplere ilettiklerini bildirdi.
Başesgioğlu, futbolcu ve teknik adamlara ödenen ücretlerden alınan vergilerin Turkcell Süper Lig için yüzde 15, birinci ve ikinci lig için yüzde 10 ve 3. lig için de yüzde 5 olacağını bildirdi.
Yapılan çalışmaların önlerinde duran büyük sorunun çok az kısmını halledeceğini, kulüplerin kendi öz gelirlerini yaratmaları konusunda gayretlerini yoğunlaştırmaları gerektiğini belirten Başesgioğlu, kulüplerin bu yolda yapacakları her türlü gayretin yanında olacaklarını ifade etti.
Bank Asya 1. Lig'in 9 takımın zirve için yarıştığı çok heyecanlı bir lig olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Başesgioğlu, ''Türkiye coğrafyasına yayılmış 15-16 il temsil edilen bir lig. Bu illerin kapsamında 30 milyon nüfus var. Süper Lig'in nüfus alanı bundan daha az. Heyecanlı bir lig inanıyorum ki bu sponsorluk sözleşmesi bu heyecana daha yeni heyecanlar katacaktır'' şeklinde konuştu.
Bank Asya Genel Müdürü Kabaca ise yaptığı açılış konuşmasında, 1. Lig'e isimlerini vermekten büyük kıvanç duyduklarını kaydederek, ''Bank Asya 1. Lig tam bir lig. Bütün Türkiye'yi kucaklayan gerçek bir lig. 9 takım hala Süper Lig'e çıkma mücadelesi veriyorsa bu lig keyifli demektir'' diye konuştu.
Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tekeoğlu ise, Bank Asya'nın en önemli başarılarından birisinin de topluma hizmeti amaç edinmesi ve sosyal sorumluluklara önem vermesi olduğunu dile getirerek, ''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı prensipler Bank Asya'nın gelişmesinde önemli faktörler arasında yer almaya devam edecektir'' dedi.
Futbol Federasyonu Başkanı Doğan ise kalıcı başarıların yolunun kurumsal yapıya kavuşmaktan geçtiğini, göreve gelir gelmez kurumsal yapılanma projesini hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını anlattığı konuşmasında, bu dönemde 110 milyon YTL'lik ilave bir imkanı Türk futboluna kazandırdıklarını, 14 milyon dolar sponsorluk geliriyle aldıkları federasyonun sponsorluk gelirini iki ayda 23 milyon dolara çıkardıklarını ifade etti.
DOĞAN: ''HERKES SÜPER LİG'E BAKIYOR. BEN BANK ASYA 1. LİG'DEN BU SENE DAHA FAZLA HEYECAN DUYDUM''
Bank Asya 1. Lig'in tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Futbol Federasyon Başkanı Hasan Doğan, ligin müthiş bir heyecana sahne olduğunu kaydederek, ''Bank Asya 1. Lig'i hakikaten çok keyifli bir lig. Herkes süper lig'e bakıyor. Ben Bank Asya 1. Lig'den bu sene daha fazla heyecan duydum. Şu anda 8-9 takımımızın birinci lige çıkma şansı var. Müthiş bir heyecan'' dedi.
Bu ligin gelecek yıllarda çok daha değerli bir lig olacağını, tanıtımıyla ilgili çalışmalarının süreceğini anlatan Doğan, ''İki yabancı oyuncu hakkı verdik. Buradaki ana sebep; Süper Lig'e çıkan takımlar birden bire 6 yabancı hakkı kazanıyor ama ellerinde hiç yabancı olmuyor ve bu da yanlış transferlere neden oluyordu. Tanıtım olarak çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda değeri çok daha fazla olan bir lig olacak. Bu konuda ümidimiz çok fazla'' diye konuştu.
''SAHADA KAZANAN PARAYI ALACAK''
Turkcell Süper Lig'de naklen yayın gelirlerinin dağılımıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başkan Doğan, ''Bundan sonra artık sadece sahada kazanan parayı alacak'' dedi.
Bu konuda 3 yıl önce alınan bir kararla performansa dayalı sistemi getirdiklerini hatırlatan Doğan, bu sistemin kazanan takımlara daha çok gelir getirdiğini anlatarak, şunları kaydetti: ''Eski sistemde bir takım küme de düşse şampiyon da olsa havuzdan aldığı para da değişmiyordu. Şu anda her kazanılan puanın parasal bir değeri olduğu için tabii ki üst sıralarda ligi tamamlayan takımlar daha fazla para alıyorlar. 3 yıl önce bir talep olmuştu federasyonumuza. 4 büyükler borsada hisse senetleri işlem yapıldığı için, biz bu gelirleri garanti etmiştik. Dolayısıyla (Eski sistemimizden daha az gelir elde edersek yatırımcılarımız açısından olumsuz olur demişlerdi). Onlara 3 yıl için geçiş dönemi sağladık. Havuz sisteminin yeni şeklinden dolayı olan kayıplarını garanti ettik ve garanti paraları da ödedik. Bundan sonra artık sadece sahada kazanan parayı alacak.''
''3. LİG'İ 24 YAŞ ALTI OYNATMAYI PLANLIYORUZ''
Hasan Doğan, 3. Lig'i 24 yaş altı futbolcuların yer aldığı bir lig haline getirmek için çalışmalarının bulunduğunu ifade etti. Bütün liglerle ilgili çalışmalarının bulunduğunu anlatan Hasan Doğan, şöyle devam etti: ''İddaa gelirleri aşağı yukarı havuz gelirlerine yakın bir değere ulaştı, daha da büyüyor. Bunlar ikinci liglerin en büyük geliri şu aşamada. Türkiye'de profesyonel futbolcu sayısı ve takım sayısı fazla. Bunlara dikkat ediyoruz. Gençlerin oynayacağı platformların sayısı az. 3. Lig'i 24 yaş altı oynatmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız bununla ilgili çalışma yapıyor. 18-19-20 yaşında büyük takımlara gidip şans bulamadan hiç oynamadan emekli olan oyuncular var. Diğer liglerin bir altyapısı haline getirme projemiz var. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman yarı amatör bir lig olacak tabii ki. Hedefi olan genç oyuncuların oynadığı lig olacak.''
GUINESS REKORU KIRILDI
Tanıtım toplantısında gösteri yapan dünyaca ünlü futbol akrobatı Dan Magnes, toplantı sonunda sırtında 2 dakika 31 saniye durmadan top saydırarak Guiness Rekoru kırdı.
Magnes, Guiness Temsilcisi Pakistanlı İngiliz vatandaşı Adil Ahmet gözetiminde yaptığı denemede, tam 2 dakika 31 saniye hiç durmadan sırtında top saydırarak rekor kırdı. Magnes bu süre içinde 95 kez top saydırdı.
Eski rekorun 27,7 saniye ile Fransız bir akrobata ait olduğu belirtildi.