|
|
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Vakfı (Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı) üyeleri ve 1. Lig Futbol Kulüpleri Birliği Derneği (1. Lig Kulüpler Birliği) üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda TFF 1. Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Süper Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mecnun Otyakmaz, TFF 2. Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Hukuk, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Göktaş, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, TFF Genel Sekreteri Abdullah Ayaz, TFF Başdanışmanı Yusuf Yerkel ile Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu da yer aldı.
TFF Riva Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'ndeki buluşmada, ikinci yarıda devreye alınması planlanan yeni hakemlik sisteminde kulüplerin rolünü belirlemek adına istişarede bulunuldu.
Toplantıya katılım sağlayan üyelere, inceleme yapılan diğer modeller sonrası yapılan çalışmalar ve Türkiye'de uygulanması planlanan hakemlik sistemiyle ilgili bilgi verildi.
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu: "Raporladığımız konuları bugün Kulüpler Birliği üyelerine sunduk"
Toplantı sonrası alınan kararlarla ilgili MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu açıklamalarda bulundu. "TFF başkanlığında yönetim kurulumuz, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ile 1. Lig Kulüpler Birliği Vakfı başkanları ve üyeleriyle çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik." diyen Gündoğdu şöyle konuştu: "Önemli bir konu görüştük. Göreve başladığımız Ağustos ayının başlarındaki ilk toplantıda Kulüpler Birliği'nin geçmiş yıllardan gelen bir talebi olmuştu. Bu, MHK'nin yeniden yapılanması ve şirketleşmesi, bir şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetilmesiydi. Biz de o zaman yönetim ve MHK olarak buna sıcak baktığımızı ve bu konuda yeteri kadar çalıştıktan sonra kendilerine düşüncelerimizi, çalışmalarımızı raporlayacağımızı, önerilerimizi getireceğimize söz vermiştik. O süreden bu güne kadar öncelikle İngiltere, Almanya, İspanya ve Portekiz'deki uygulamalarla ilgili bir takım incelemeler yaptık. Geldiğimiz noktada bir şirketleşme modeliyle, hakemlik sisteminin daha modern yönetilmesi konusunda iyi örneklerle karşılaştık. Bunu da Türkiye Futbol Federasyonu yönetimimize sunduk. 'Bu sistemi uygularsak nasıl ilerlememiz gerekiyor, nasıl bir yapılanmaya gitmemiz gerekiyor' konularını raporladık ve bugün bunu Kulüpler Birliği üyelerine sunduk. Öncelikle sistem bir takım statü ve yasal mevzuat değişiklikleriyle bir şirketin kurulmasını ve bu şirket adı altında sadece Süper Lig ile Birinci Lig'de hakemlik sisteminin yönetilmesini öngörüyor. Bunun için de en doğru zamanlamanın sene sonunda olabileceği tahmin ediliyor. Bu süreyi beklerken 'Nasıl bir yaklaşımla bunu tecrübe edebiliriz, doğruları yanlışları nasıl geliştirebiliriz?' diye buna çalıştık. Bunu, dönüşüm süreci adı altında yaptık. Geçiş sürecinde Danışma Kurulu adı altında bir kurulla, Süper Lig ve 1. Lig hakem sistemini kurguladık."
"Amaç kulüplerin hakemlik sistemi içerisinde yer almasını sağlamak"
Sistemin nasıl çalışacağı konusunda ise MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, "Şu an MHK, Süper Lig'de ve 1. Lig'deki yetkileriyle nasıl çalışıyorsa; bu Danışma Kurulu'nun da aynı yetkilerle yönetmesi planlanıyor. Danışma Kurulu nasıl oluşuyor? Diğer ülkelerde üç yönetim kurulu üyesini ilgili federasyon, diğer iki kişiyi de Kulüpler Birliği görevlendiriyor. Buradaki mantık, kulüplerin hakemlik sistemi içerisinde yer almasını sağlamak. Futbolun en önemli konusu hakemlik olarak görülüyor. Hakemlik konusunda önemli eleştiriler olduğu için de hakemlik sistemi içerisinde kulüplerin de olması bu işin doğası gereği. TFF Başkanımız göreve geldiğinde bu işin sahibinin kulüpler olduğunu söylemişti. Yönetim bu mantıkla geldiği için MHK açısından bunu içselleştirmek çok kolay oldu. Kulüpler Birliği'nde Danışma Kurulu faaliyete geçip kurul üyeleri atanırsa 19. hafta veya 20. hafta ne zaman karar verilirse o haftadan itibaren atamalar sistem yürürlüğe girecek. Performans yönetimi, kamuoyu bilgilendirmeleri ve eğitim sistemleriyle ilgili Süper Lig ve 1. Lig'i ilgilendiren her konuyu yürütecek bir teknik, bir de kurumsal işleri yürüten CEO adı altında iki profesyonel ile sistemin yürütülmesi amaçlanıyor. Bu yöntemle Danışma Kurulu, bütün stratejik kararları verebiliyor. Atamalarla, eğitimlerle ilgili her türlü hakemlik sistemini ilgilendiren kararı verebilme yetkisine sahip." ifadelerini kullandı.
"Kulüpler Birliği'nin yaklaşımı olumlu oldu"
TFF İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu'nun daha önce "Beş üyeyi de siz atayabilirsiniz. Bizim hakkımız olan üç kişiyi bizim belirlememize gerek yok." dediğini hatırlatan Gündoğdu, "Danışma Kurulu'nun görevlerini, geçiş sürecinde yapacağı işleri hangi mantıkla hangi açıklıkla hangi şeffaflıkla önerdiğimizi gördüğünde Kulüpler Birliği'nin yaklaşımı çok olumlu oldu." diye konuştu.
"En kısa sürede kulüpler üç üyeyi TFF'ye bildirecekler"
Kulüpler Birliği'nin Danışma Kurulu sürecini de kabul ettiğini söyleyen MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu şu açıklamaları yaptı: "En kısa sürede Sayın Başkanın deklare ettiği gibi üç Danışma Kurulu üyesini TFF'ye bildirecekler. Federasyon da iki üye atayacak ve Danışma Kurulu belirlenen haftadan itibaren görevine başlayacak. Hakemlik sistemi için çok önemli bir dönüm noktası. Artık kulüplerin içinde olduğu, kulüplerin belirlediği, kişilerin denetlediği, yönettiği bir sisteme geçiliyor. Dolayısıyla tek yönlü değil, iki taraflı bir yönetim tarzıyla hakemlik sistemi daha sorgulanabilir, daha şeffaf, daha profesyonel yönetim için bir geçiş aşamasına giriyor. Bugünkü bu toplantı çok önemliydi. Kulüpler Birliği de buna çok sıcak ve olumlu yaklaştı ve kabul ettiklerini söylediler. Önümüzdeki haftadan itibaren bununla ilgili çalışmalar başlayacak. Her ay Danışma Kurulu'na CEO'lar rapor verecek. Haziran ayına geldiğimizde nihai olarak Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakıfları Yönetim Kurulları sunulacak rapor doğrultusunda bu geçiş sürecinde elde edilen tecrübelerle bir karar verecek. Gerçekten bir şirketleşmeye geçilecek mi geçilmeyecek mi konusu o günlerin konusu olacak. Önümüzdeki 4,5-5 aylık dönemde bu fırsatı çok iyi değerlendirmiş olacağız ve önemli bir geçiş süreciyle zaman kazanmış olacağız. Şimdiden Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum."
"Yabancı VAR ile ilgili görüşme oldu mu?" sorusuna MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, "Görüşmenin çerçevesi tamamen bu Danışma Kurulu ve daha sonra olası bir şirketleşme ile ilgili süreçlerin değerlendirilmesiydi. Herhangi diğer bir konu görüşülmedi. Ancak yabancı VAR veya atamalarla ilgili her türlü stratejik kararın Danışma Kurulu'nun yetkisinde olacağı ve onların karar vereceği kendilerine iletildi." cevabını verdi.
"Bu sistemin sürdürülebilir olacağına bütün takımlar güveniyor mu?" sorusu üzerine de Gündoğdu, "İçeride aldığımız izlenim evet. Bu konuda olumlu bir hava vardı ve olumlu yaklaştılar. Onlar da katkı sağlamak istiyorlar. Biz de bunu paylaşmak istiyoruz. Ortak akılla güzel bir sonuç çıkacağına herkes hemfikir." ifadelerini kullandı.
"Bu hakemleri nasıl etkileyecek ve bunu desteklemeyen kulüpler var mıydı?" sorularına ise MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, "Hakemler sadece hakemlik görevlerini yapacakları için fazla bir şey değişmeyecek. Ama zaman zaman yaptığımız seminerlerde biz de arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirdik. Tabii ayrıntılı olması söz konusu değildi. Bu, bir yerde yönetim için olan bir çalışmaydı. Bütün ayrıntıları yönetime sunmadan, netleşmeden bazı konuların özelde kalması gerekiyordu. Ama genel taslağıyla hakemlerimiz biliyor. Biz Yönetim Kurulu olarak bu çerçevede kulüplerimize önerilerimizi sunduk. Onlar da kabul ettiler. Tekrar Türk futboluna hayırlı olsun." cevabını vererek açıklamalarını sonlandırdı.