TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Cezmi Turhan: "Hedef, elit oyuncu yetiştirmek" 1.04.2010
Cezmi Turhan: "Hedef, elit oyuncu yetiştirmek"

Profesyonel futbolculuktan gelip yıllarca gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerçekleştirdiği bilimsel çalışma ve gözlemlerin ışığı doğrultusunda Futbol Gelişim Merkezi Direktör Yardımcısı ve Ulusal Futbol Gelişim Akademisi Teknik Direktörü olarak genç futbolculara yol gösteriyor. Genç oyuncuların birer futbolcu olmaktan öte, iyi bir birey, iyi bir öğrenci, iyi eğitimli insanlar olarak yetiştirilmesini sağlamaya ve "Komple Futbolcu" kavramını literatürümüze sokmaya uğraşan yılların futbolun emekçisiyle, Ulusal Futbol Gelişim Akademilerini konuştuk.

Röportaj: Bengü Arslan

Öncelikle, FGM UFGA'nın kurucusu ve futbolun gelişimine uzun yıllardır büyük katkılar sağlayan bir futbol adamı olarak, Ulusal Futbol Gelişim Akademilerinin misyon ve vizyonunu bizimle paylaşır mısınız?

Tüm ülke genelinde, yetenek kalitesi yüksek genç futbolcuların sistemli çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılması ve yarının önemli bireyleri olan bu oyuncuların doğru ellerde geliştirilerek, doğru program içersinde futbolumuzun temel unsurları olan kulüplerimiz ve Milli Takımlarımızın hizmetine sunulması. Türk futbolunun geleceği için, iyi birey, iyi vatandaş ve iyi futbolcu yetiştirmenin programlarını geliştirmek istiyoruz. Bunu yaparken kulüplerimizin genç futbolcu gelişim ünitelerine uygulatma yönünde yol gösterici ve teşvik edici olmaya çalışıyoruz.

Ülkemizde neden Futbol Akademilerine ihtiyaç var?

Genç futbolcuların sahip oldukları özel yeteneklerin korunması ve geliştirilmesi için buna uygun bir gelişim sürecinden geçirilmeleri gerekiyor. Teknik gelişim, genç futbolcunun genel olarak eğitim ve sosyal durumundan ayrı olarak düşünülemez. Kulüp-ev-okul üçgeninde geleceğe yönelik iyi bir futbolcu ve iyi bir vatandaş istiyorsak; mutlaka bu birimler arasında kuvvetli bir bağ geliştirmek zorundayız.

Fizyolojik eğitimin yanı sıra çok yönlü bir eğitim programının olduğunu görüyoruz…

FGM UFGA, teknik ve bilimsel çalışmanın birlikte yapıldığı bir sistemi bünyesinde barındırıyor. 13-15 yaş grubu çocuklar duygusal, benmerkezci, her şeyin üstesinden gelebileceğini düşünüyor ve hata yapma yüzdeleri oldukça yüksek. Eski bir altyapı uzmanı ve Milli Takımlarda uzun süre teknik adamlık yapmış bir kişi olarak geçmişe baktığımda, genç futbolcu ve eğitici antrenörlerin kalitesi çok düşüktü. Evet, bir potansiyel vardı ama maalesef programize edilmemişti. İşte biz baskı altında kararlarını doğru verebileceği ve kendi gibi donanımlı futbolcularla mücadele edip gelişimine katkı sağlayabileceği bir ortam yaratmak istedik. Hedeflerimize de büyük oranda ulaştık. Futbolda, takım oyununda başarının formülü elit futbolcu yetiştirilmesinden geçiyor. FGM olarak bunu gerçekleştirmeye başladık. Potansiyel olarak yetenekli futbolcunun bulunması ve onların elit seviyedeki kişiler tarafından üst seviyelere hazırlık amacıyla yetiştirilmesi gerekiyor.

Genç futbolcu gelişiminde izlediğiniz yollar neler?

Genç futbolcunun eğitiminde, bulunduğu yaş grubuna göre sistematik bir eğitim programı takip edilmesi esastır. Temel top tekniğinin, taktiğin, koordinasyonun ve fizyolojik gelişimlerin yanı sıra mutlak surette pedagojik, psikolojik, sosyolojik bilim dalları da devreye girmek durumunda. Buluğ çağındaki genç futbolcular farklı özelliklerde davranış sergiliyor ve bunu da futbol gelişimlerine yansıtıyor. Bu bağlamda, doğru gelişim adına teknik akademik bir sürece ihtiyaç var. Bu hususu ulusal bazda düşünmek zorundayız. Türk futbolcusunun futbol beceri potansiyel zenginliğinden dolayı, yeni bir eğitim planlamasına ve bu nedenle kulüplerin genç futbolcu gelişimlerinin kurumsal bir yapıya kavuşturulmasına ihtiyaç var.

Genç futbolcu gelişimi için nasıl bir kurumsal yapı oluşturuldu?

TFF/FGM bünyesinde Mart 2008'den bu yana ülke futbolunda altyapı gelişiminin desteklenmesi, kurumsal bir çevre ve çerçevede çalışmaların sürdürülmesinin sağlanması amacıyla, FGM UFGA Futbol Akademileri ve buna bağlı uygulama ligleri sistemi devreye sokuldu. Bu sistem başarıyla uygulanıyor.

FGM UFGA Eğitim Programları'nda fiziksel gelişimin ötesinde birçok faktörü de göz önünde bulundurup, genç futbolcuların sosyal ve eğitim yaşamlarında da pozitif yönde bir katkı sağlıyorsunuz. Bu sistematik yaklaşımdan bahseder misiniz?

Genç futbolcularımızın büyüme ve gelişim evrelerinin, futbol gelişiminin yanı sıra zihinsel, duygusal, çevresel, ailesel, yaşamsal ve eğitimsel kültür odaklı sosyalleşmelerinin doğru planlama kapsamı içerisinde sürdürülmesi gerekiyor. Yani FGM/UFGA demek; asla Coca Cola Akademi Ligleri' demek değildir. Akademi Ligleri bu kapsamlı programın sadece yarışarak gelişiminin bir parçasıdır.

Futbol Akademi Programı'nda esas ulaşılmak istenen nokta nedir?

FGM/UFGA programının yurda yayılmasında ulaşılmak istenen nokta, yetenekli oyuncuların birlikte mücadele ederek gelişeceği bir ortam oluşturmak. Kumsallaşarak gelişen futbol kulüplerinde, genç oyuncuların korunarak doğru ellerde ve doğru iletişimler içerisinde sosyalleşmelerini sağlamak ve Türk futbolunun geleceği için, elit genç oyuncu yaratarak komple futbolcu geliştirmek.

Akademi Kulüpleri ve Akademi Ligi beklentilerinizi karşılıyor mu?

Geçen sene 35 olan Akademi Kulüplerimizin sayısı, bu sene 42'ye çıktı. 6 farklı bölgede ligler sürüyor. Geçen sene sponsorumuz Coca Cola ile muhteşem bir Türkiye Şampiyonası yaptık. Bizim için burada önemli olan hafta sonu oynanan maçlar değil, hafta içi doğru eğitim almış genç futbolcuların donanımlı mücadelesi. Bizim asıl amacımız, var olan yetenekleri ortaya çıkarmak, onu korumak ve doğru yönlendirmek. Eskiden çocuklarımız yalnızdı, şimdi ise yalnız değil. Doğru yönlendirme ile biz kulüplerimizi organizasyon olarak da teşvik edip kulüp antrenörlerine kurslar veriyoruz, her sene başında çok ciddi psikolojik, pedagojik formasyon eğitimi veriyoruz. Daha öncesinde oyuncuları bu anlamda geliştirmedik. Belki de en büyük problem buradaydı. Ama şu anda yaptığımız Akademi Programı kapsamında sistematik ve komple eğitimin faydalarını görmeye başladık ve geleceğe umutla bakıyoruz.

Çocuk koruma, özellikle üzerinde durduğunuz konulardan biri. Gerek sporcu gerekse antrenör eğitiminde özellikle nelere dikkat ediyorsunuz?

Çocuk Koruma Sertifikasyon Programı, özellikle en hassas olduğumuz konu. Çok ciddi profesyonelleri seminerlerimize davet ediyor ve onlardan büyük destek alıyoruz. Genç futbolcu ve antrenör gelişiminde büyük yol kat ettik. Türkiye Futbol Federasyonu'na büyük övgüler yağıyor. Amatör ve profesyonelleri bir arada tutarak farklı bir sinerji yaratıp maksimum verim için çabalıyoruz. Gelecek yıllar için çok ciddi çalışmalarımız var. Geçen sene 1540 olan oyuncu draftımız, bu sene 3 bine yükseldi ve önümüzdeki 5 sene içerisindeki hedefimiz 20 bin. İşte biz Türkiye'nin en yetenekli bu 20 bin oyuncusu içerisinden en yeteneklileri çıkarma hedefindeyiz.

Bir teknik adam olarak buradan gençlere ve kulüplere vermek istediğiniz mesaj nedir?

Kulüplerimizin Gençlik Geliştirme Programları'ndan sorumlu yönetim kurulu üyelerinin daha hassas olmalarını, doğru ve eğitimli kişilerle programlarını yürütmelerini istiyoruz. Tüm eğitimcileri sertifikasyon programına tâbi tutacağız ve bu kriterlere uymayanlara genç futbolcularımızı emanet etmeyeceğiz. Uzman kişiler genç futbolcularımıza yol göstersin. Gençlere mesajıma gelince; anne babalarından asla hiçbir şey saklamasınlar, antrenörlerine güvensinler, paylaşımcı olsunlar. Karakterin eğitimi yok ama kişiliğin var. Karakterin iyi gelişimi kişiliği de etkileyecek. Sahada Fair Play'i bırakmasınlar. Şu anki birçok takımımız bunun en güzel örneklerini sergiliyor. Gençlerimizin de davranışsal olarak desteklerine ihtiyacımız var.