TR
EN

Site İçi Arama
Detaylı Arama
TFF » Haberler » Hakemler » Hakemler Detay Sayfası
MHK Üst Klasman Hakemleri Ekim Semineri Teknik Bilgilendirme 16.10.2020
MHK Üst Klasman Hakemleri Ekim Semineri Teknik Bilgilendirme
Geri
İleri

Merkez Hakem Kurulu Üst Klasman Hakem Semineri 10-11 Ekim 2020 tarihlerinde İstanbul'da düzenlendi. TFF Süper Lig ve 1. Lig maçlarında ilk 4 haftada yaşanan tüm önemli pozisyonların hakemlerle paylaşıldığı seminerde, hakemlere talimatlar da hatırlatıldı.

Seminerde üzerinde durulan bazı önemli noktalar aşağıdaki gibidir;

1. Kolay Fauller:

MHK Yaz Seminerinde futbolumuzun hızlanması, seyir zevkinin artması ve vakit kayıplarının azalması için hakemlerden hafif temaslarda ve adil ikili mücadelelerde kolay faul çalmamaları istenmişti. Bu konuda hakemlerin sahanın her yerinde; ceza alanın içi de dâhil, dikkatli olmaları vurgulanmıştır.

2. İlave Zaman:

Hakemlerin ilk yarı sonunda ve maç sonunda gösterdikleri ilave zaman en az oynatılması gereken zamanı belirtmektedir. İlave zamanın oynatıldığı bölümdeki zaman kayıplarının da dikkate alınması gerektiği paylaşılmıştır.

Ayrıca özellikle VAR Sisteminin kullanıldığı maçlarda pozisyonların kontrolleri ve sahada inceleme (OFR) sırasında kaybedilen zamanın daha titiz bir şekilde hesaplanıp, ilgili yarının sonuna eklenmesi istenmiştir.

3. Elle Oynamalar:

Futbol Oyun Kurallarındaki ve UEFA talimatlarındaki değişiklikler çerçevesinde, bu konuda hakemlere daha net ve sade talimatlar verilmiştir. Bu pozisyonları doğru yorumlamak için topun ele/kola temas noktası ve bu temasın olduğu andaki elin/kolun konumu en önemli noktalardır. Temas olduğu anda elin/kolun vücuttan net bir şekilde açık olduğu durumlarda hakemlerin elle oynamayı cezalandırmaları istenmiştir.

Bu yorumun tek istisnası bir oyuncunun net bir şekilde bilerek topla oynadıktan sonra topun vücudundan ayrılmış veya omuzunun üzerine çıkmış olan koluna gelmesidir. Bu durumda oyun devam eder.

Ayrıca 2020-2021 Futbol sezonunda uygulanan oyun kurallarındaki en önemli değişikliklerden biri de 'kazara' ele çarpma sonrasında oluşan atak pozisyonlarıdır. Topun atak yapan oyuncunun veya takım arkadaşının 'kazara' eline/koluna çarpması ve hemen sonrasında;

a. Bir golün atılması,

b. Gol atma şansının olması,

c. Penaltı olması,

durumlarında, bu ele çarpmanın cezalandırılması gerekir, takımı aleyhine direkt serbest vuruş verilmelidir.

Aksi durumlarda, yani ikinci pozisyon; 'kazara' ele çarpmanın hemen sonrasında olmadığında ise oyunun devam etmesi gerektiği belirtilmiştir.

4. 2. Sarı Kartlar:

Bu konuda hakemlerin verdiği kararlar gözden geçirildi. 2. Sarı kartların çok net olması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca hakemlerin disiplin kararlarındaki çizgilerinin ve tutarlılığının önemi vurgulandı.

5. Ayağa Basmalar:

Ayağa basmaların son yıllarda çok arttığı örneklerle gösterildi. Bu konudaki kararlarda aşağıdaki noktalar vurgulandı:

a. Geç kalınmış bir müdahale sonrası ayağa basmalar: Bu tip müdahaleler her zaman direkt serbest vuruş ve Sarı Kart ile cezalandırılmalıdır. (2. Sarı Kart bile olsa)

b. Top ile oynadıktan sonra veya top kontrolü olan oyuncuların yaptığı ayağa basmalar: Oyuncu kontrolünde olan topa vurduktan sonra hareketinin devamı olarak rakibinin ayağına bastığında veya topla ilerlerken yanlışlıkla rakibinin ayağına bastığı durumlarda oyun devam eder, faul verilmez.

6. VAR Çizgisi:

İlk 4 haftalık istatistiklere göre sistemin uygulanmaya başladığı 2018-2019 sezonundan beri 'sahada inceleme'nin (OFR) en az ortalama ile uygulandığı sezon 2020-2021 sezonu olmuştur.

Video Yardımcı Hakemlerin, görüntülerde net kanıt görüp; hakemin açık ve bariz hatasını tespit ettiklerinde, kararlarını söyleyerek devreye girmeleri gerektiğinin altı çizilmiştir.

MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg ve MHK Hakem Gelişim Danışmanı Burçin Keskin'in seminer sonrası 12 Ekim 2020 Pazartesi günü, beIN SPORTS HD1'de katıldıkları ve seminerde hakemlere verilen talimatları da anlattıkları program aşağıdaki linkten indirilebilir.

https://bulut.tff.org:5001/sharing/UJm405XeI


 

Geri
İleri