TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Leyla Güngör: Kuzey yıldızı 31.07.2010
Leyla Güngör: Kuzey yıldızı

Futbolla beş yaşında tanıştığında en büyük hayali A Millî Takım'da oynamaktı. Geleceğin yıldız adayı 17 yaşına geldiğinde hem yaşadığı ülke olan İsveç hem de babasının memleketi Türkiye'den millî takım daveti aldı. O Türkiye'yi seçti ve U 17 Takımı'nda ay-yıldızlı formayı sırtına geçirdi. Şimdi A Millî Takım'da oynama hayalini gerçeğe dönüştürmek için gün sayarken, bir yandan da kulübü Malmö'yle büyük başarılara imza atmak istiyor.

Röportaj: Ceyla Kütükoğlu

Futbola ne zaman, nasıl başladın?

Küçük yaşlardan beri futbola ilgim var. İlk başladığımda 5 yaşındaydım. Ağabeylerimle top oynayarak futbola başladım.

Ailen futbol oynamana destek veriyor mu?

Ailem futbola başlarken de devam etme kararı aldığımda da çok destek oldu. Babam bütün maçlarıma geliyor. Annemle babamın yanı sıra bütün aile bana destek oluyor. Kuzenlerim, anneannem ve dedem de destekliyor. Benim futbolcu olmamla gurur duyuyorlar. Ağabeylerim de futbol oynamaya devam ediyor. Ama Millî Takım'a yükselen ilk aile üyesi benim.

Futbolculuk çok havalı

Arkadaşların senin futbolcu olman hakkında ne düşünüyor?

Arkadaşlarıma göre bir kızın futbolcu olması çok havalı. Bazı erkekler için garip gelebiliyor ama ne kadar iyi oynadığımızı görünce şaşırıyor ve takdir ediyorlar. Kız arkadaşlarımın bir çoğu da zaten futbolcu. Yaşadığım ülke İsveç'te kadın futbolcu o kadar fazla ki, kadınların futbol oynaması oldukça doğal karşılanıyor.

Takımından biraz bahseder misin?

LdB FC Malmö takımının 17 yaş altı takımında oynuyorum. LdB FC Malmö, İsveç'in en önemli takımlarından biri. Geçmişte şampiyonluklar yaşamış bir takım. Geçen sezon sakatlığım öncesi A takıma çıkmıştım, ancak sakatlık nedeniyle oynayamadım.

Hangi mevkide oynuyorsun?

Orta saha oyuncusuyum. Çoğu zaman orta sahanın ortasında, bazen de forvet arkası oynuyorum.

A takıma yükseldiğin zaman şanssız bir sakatlık yaşamışsın. Senin için hayal kırıklığı oldu mu? Bu şanssız süreci nasıl atlattın?

Tabii ki çok üzüldüm ve hayal kırıklığına uğradım. Çünkü benim yaşımda iyi bir kulüpte, A takıma yükselmek büyük bir olay. Bunu başarabilmek için çok çalışmıştım. Fizik tedaviyle sakatlığım iyileşti ve yeniden formuma kavuştum. Bu şanssızlığı geride bırakıp, başımı dik tutarak çalışmaya devam ediyorum. Önemli olan sağlıklı olmak. Tekrar A takıma yükselebileceğime inanıyorum.

Futbol kariyerinden biraz bahseder misin? Hangi takımlarda oynadın?

5 yaşında Malmö'deki bir Türk kulübü olan Türk Anadolu takımında futbol oynamaya başladım. Daha sonra takımın adı değişti. O takımda kız-erkek karışık oynuyorduk ve takımdaki çocukların bazıları benden 6-7 yaş büyüktü. Takımdaki en küçük oyuncu olmama rağmen kilit oyunculardan biri olmuştum. Tabii küçükler kategorisinde oynadığımız için burada fazla tecrübem olmadı. 11 yaşındayken takım değiştirdim. Malmö'deki en iyi takım olan Malmö FF'de oynamaya başladım. Daha sonra bu takımın adı LdB FC Malmö olarak değiştirildi. Bu takımda çok daha fazla tecrübe kazandım. Çünkü hem yaş olarak daha büyüğüm hem de futbolu daha iyi anlayabiliyorum. Hangi takımda olursam olayım, öncelikle oynadığım oyundan zevk almayı ve eğlenmeyi amaçlıyorum.

Hiç unutamadığın bir maç anın var mı?

Evet var. 10 yaşımda Mabi'de oynarken şimdiki takımım Malmö FF ile finalde karşılaşmıştık. Rakibimiz o yaş grubunda İsveç'in en iyi takımlarından biri olmasına rağmen maçı 5-3 kazandık. Ben de o maçta 4 gol atmıştım. Hem 4 gol atmış olmak hem de öyle güçlü bir takımı yenebilmiş olmak benim için unutulmaz bir anı oldu.

Kariyerim ve istediğim için…

Hem Türk hem de İsveç Millî Takımı'ndan davet aldın. Ancak Türk Millî Takımı'nı seçtin. Bu kararı verirken neler düşündün?

Babam Türk, annem de İsveçli olduğu için bana her iki millî takımda da oynama şansı verildi. Ancak ailemle birlikte hangisini seçmemin benim için daha iyi olacağını düşündük. Sonunda kariyerim için Türk Millî Takımı'nda oynamamın daha iyi olacağına karar verdik. Ben daha teknik bir oyuncuyum ancak İsveç takımı daha çok fizik gücü yüksek oyunculardan kurulu. Bu yüzden hem Türkiye'nin bana daha çok fırsat sunacağına inandığım için hem de daha çok istediğim için Türk Millî Takımı'nı seçtim.

Peki ailen, özellikle de annen bu kararın için ne dedi?

Annem Millî Takım'da oynadığım için mutlu. Onun için İsveç veya Türk Millî Takımı'nda oynamam çok farketmiyor. Önemli olan benim başarılı olmam. Babam ise tabii ki çok mutlu oldu. İkimiz için de benim Türkiye adına oynamam büyük bir onur.

Baban Türk olmasına rağmen İsveç'te yaşadığın için Türkçe bilmiyorsun. Dil engeli takımdaki arkadaşlarınla ilişkini nasıl etkiliyor? Bu engeli nasıl aşmayı düşünüyorsun?

Hem U17 hem de A Millî Takım'daki arkadaşlarımla aram çok iyi. Çok az Türkçe konuşabiliyorum ama konuşulanların çoğunu anlıyorum. Ayrıca takım arkadaşlarımın bazıları da İngilizce bildiği için zorlandığım zaman İngilizce konuşuyorum. Ama tabii ki Türkçemi geliştirmek istiyorum. Kardeşlerim ve ailem İsveççe konuştuğu için çok kolay olmayacak ama babamla daha fazla pratik yaparak Türkçe konuşmaya başlayacağım.


Türk Millî Takımı formasıyla ilk golünü U17 Millî Takımı'nda attın. Neler hissettin?

Millî Takım'daki ilk golüm olduğu için benim için çok özeldi. Çok mutluyum. Umarım İngilitere maçında oynayarak A Millî Takım'da da ilk golümü atabilirim.

Gelecek için planların ne? En büyük hayalin nedir?

Futbol oynamaya devam edip, profesyonel olmak istiyorum. İsveç Ligi'nde kendimi kanıtlayıp başarılı bir futbolcu olmak en büyük hayalim. Öncelikle hedefim hem takımım LdB FC Malmö'de hem de Türk Millî Takımı'nda istikrarlı bir şekilde A takımda oynamamak. A Millî Takım'da oynamak en büyük hayallerimden biriydi, İngiltere maçı ile bunu gerçekleştirmiş olacağım.

En beğendiğim oyuncular Iniesta ve Marta

En beğendiğin oyuncu kim?

Barcelona'daki Andres Iniesta bence dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri. Kadınlarda ise daha önce İsveç'te oynayıp Amerika'ya transfer olan Marta Viera da Silva'yı çok beğeniyorum.

Aynı zamanda okuyor musun? Futbol, okul hayatını etkiliyor mu?

İsveç'te özel bir lisede okuyorum. Futbolcular için ayrı bir sınıf var. Ders saatlerimiz ve sınavlarımız, antrenman ve maçlarımıza göre düzenleniyor. Bu yüzden futbol okulumu ve derslerimi etkilemiyor. Okul ve futbolu birlikte götürürken sorun yaşamıyorum.

Futbol oynayarak para kazanabiliyor musun?

Şu anda profesyonel olmadığım için para kazanmıyorum. Ama profesyonel oyuncular özellikle İsveç gibi gelişmiş liglerde yüksek miktarlarda para kazanabiliyor.

İsveç'te kadın futboluna olan ilgi nasıl? Erkek futbolu kadar izleniyor mu?

İsveç, kadın futbolunun en gelişmiş olduğu ülkelerden biri. LdB Malmö ve Umea gibi büyük takımlara sahip. Erkeklerde olduğu kadar ilgi olmasa da kadın futbolu İsveç'te çok takip ediliyor. İlgi büyük. LdB FC Malmö de en çok taraftarı olan kulüplerden biri.