TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Kendi ligini kendin kur 2.03.2009
Kendi ligini kendin kur

HERKESİçinFUTBOL (HİF) Turnuva Talimatı ve HİF Disiplin Talimatı geçtiğimiz ay içinde TFF Yönetim Kurulu tarafından onaylanıp yürürlüğe girdi. Bundan böyle, "Kendi ligini kendin kur" sloganıyla, yaşları 6 ile 66 arasında değişen herkesin turnuva ortamında lisanslı biçimde futbol oynaması sağlanacak.

TFF Futbol Geliştirme Merkezi (FGM) Direktörü Ahmet Güvener, yeni talimatlar sayesinde Türkiye Futbol Federasyonu'nun iki milyon lisanslı futbolcu hedefine ulaşılmasının kolaylaşacağını belirtti.

TFF'nin çağdaş, kurumsal bir yapıda futbola yaygınlık ve katılım kazandırmak ve uluslararası organizasyonlarda sürekli var olmak vizyonlarına sahip olduğunun altını çizen Güvener, Türkiye'deki lisanslı futbolcu sayısının Avrupa'daki örneklerle karşılaştırıldığında çok düşük kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de lisanslı futbolcu sayısı 225 bin civarında. Bu rakamın nüfusa bölünmesiyle elde edilen oran da 0.29. Ülkemiz bu istatistikle, Avrupa'daki 53 ülke arasında 49. sırada yer alıyor. Avrupa ortalaması ise yüzde 2.5. Biz, oyuncu sayımızı ancak 2 milyon seviyesine çıkarırsak bu ortalamayı tutturabileceğiz. Kimileri oyuncu sayısının düşük olmasını Türkiye'nin ekonomik durumuyla ilişkilendirebilir. Ancak Türkiye'nin GSMH'si ile bu ülkeler arasında 39. sırada olduğunu hesaba katarsak, ülkemizin kendinden ekonomik bakımdan daha gerideki ülkelerden bile daha az lisanslı futbolcu ürettiğini görebiliriz."

Güvener, bu durumun sistemdeki tıkanıklıktan kaynaklandığını belirterek, "Böyle bir ortamda Türkiye zenginleşse dahi ne amatör takım sayısında ne de lisanslı oyuncu sayısında bir artış oluyor. Son 6 senede Türkiye ekonomik anlamda bir iyileşme kaydetmişti ama bu hiçbir şeyi değiştirmedi. Yönetim kurulundan geçen HİF Turnuva ve HİF Disiplin Talimatları ile birlikte bu tıkanıklığı aşmanın yollarını bulmuş olduk" dedi.

Güvener sözlerini şöyle sürdürdü: "Amatör kulüpleri ele alalım. Kulüpler dernekler kanununa göre faaliyet gösterdiği için, kurulum aşamasında türlü bürokratik işlemlerden geçilmesi gerekiyor. Her ne kadar eskiye göre kolaylaştırılmış olsa da dernek kurmak halen zor bir iş. Kulüp kurulduktan sonra lisans, transfer ve maç maliyetleri de oldukça yüksek. Türkiye'de bir maçın yapılması için 190 TL'lik bir bütçe gerekiyor. Üç hakem, gözlemci, saha komiseri, elektrikçi, kaloriferci derken rakam giderek yükseliyor. Oysa Almanya'da amatör küme maçları tek hakemle yönetiliyor ve bu hakeme 30 euro ücret ödeniyor. Bu bedel de iki kulüp arasında paylaşılınca ortaya cüzi bir rakam çıkıyor."

Türkiye'deki amatör futbolun gerçek anlamda amatör olmadığını, bu liglerde forma giyen birçok futbolcunun para karşılığı oynadığını hatırlatan Güvener, "Sportif başarıdan başka bir başarı çok aranmıyor. Demek ki amatör futbolla profesyonel futbolu birlikte görmek ve bunların altına büyük bir çizgi çekmek gerekiyor. Çizginin altında lisanssız futbol oynayanları, halı saha futbolcularını ve futbol oynamayanları görüyoruz" diye konuştu.

Güvener, temel hedeflerinin bu kitleye lisanslı biçimde, ucuz ve basit yöntemlerle futbol oynatmak olduğunu belirterek, "Bunun için maçları ucuz hatta bazen bedava yönetecek bir hakemlik sınıfı yaratarak bir engeli aştık. HİF Hakemliği adı verdiğimiz bu müessese için tff.org internet sitemiz üzerinden 8 bin başvuru aldık. Kurslarımızla ayda 1200 kişiyi eğitmeyi planlıyoruz. Bunların hepsi hakem olacak diye bir iddiamız yok ama 5 bin rakamına bile ulaşılsa ciddi bir hakem artışı elde etmiş olacağız. HİF Hakemleri ilk iki yıl turnuvalarda ya bedava ya da çok ucuza hakemlik yapacaklar" açıklamasında bulundu.

HİF turnuvalarıyla ilgili bilgi veren Güvener, şunları söyledi: "Bu turnuvalara katılmak için amatör kulüplerin takımları olmaya gerek yok. Turnuvalar süresince geçerli olacak takımlar kurulacak. Yaşları 6 ile 66 arasında değişen herkes kendi takımını oluşturabilecek veya bir takımın parçası olabilecek. Takım sayılarını ve maçların kaç kişiden oluşacağını katılımcılar belirleyecek. Turnuvalar, halı saha, futsal, plaj futbolu alanında olabilecek. Her takımın bir kaptanı olmak zorunda. Bu kaptan, turnuvaya futbolcuların ismini internet üzerine kaydederek başvuracak ve kadrosu için lisans başvurusunda bulunacak. Lisanslar onaylanıp basılacak ve başvuru sahiplerine yollanacak. Bu lisanslar, bireylerin kendisine verilecek ve herhangi bir takımla ilişkisi olmayacak. Lisanslar her türlü HİF turnuvasında da kullanılabilecek. Örneğin, futbol turnuvasında oynadığınız lisans ile futsal maçına da çıkmanız mümkün olacak. 18 yaşından küçüklerin ücretsiz, 18 yaşından büyükler için ise 5 TL karşılığında temin edilebilecek lisanslar, üç yıl için geçerliliğini koruyacak."

Güvener şöyle devam etti: "Türkiye Futbol Federasyonu'nun elinde bu turnuvalar için saha olmadığından, turnuvayı düzenleyenler sahaları kendileri ayarlamak zorunda. Bu konuda yapılacak ciddi organizasyonlarda devlet kurumlarından yardım almanız mümkün. Diyelim ki 'Berberler Turnuvası' düzenleyeceksiniz. Belediyelerden bazı sahaları belirli saat aralıklarında kiralamanız mümkün. Türkiye genelindeki şampiyonaları düzenleme sorumluluğu ise Futbol Federasyonu'nda olacak."

Her turnuvaya katılan takım kaptanlarının bir araya gelerek üç kişilik bir organizasyon komitesi seçeceğini ve bu kişilerin turnuvanın yürütülmesinden sorumlu olacağını ifade eden FGM Koordinatörü Güvener, bu kişilerin aynı zamanda turnuvanın disiplin komitesini de oluşturacağını söyledi. Güvener, "Katılımcılara disiplin talimatını ve bunu nasıl uygulayacaklarına dair kılavuzu vereceğiz. Son derece çağdaş ve demokratik bir model bu. Bu komitelerin 5 maça kadar verdiği cezalara itiraz edilemeyecek" dedi.

Yeni talimatlarla birlikte sadece halı saha futbolu oynayanların bile turnuva futboluna sokulmasının lisanslı futbolcu sayısını birkaç yüz bin arttıracağına dikkati çeken Güvener, kulüplerde 13 yaş altında lisanssız şekilde futbol oynayanların da bu kategoriye alınmasıyla, sayının 1 milyonu bulacağını vurguladı.

Güvener, "Kendi ligini kendin kur, sloganıyla, yaşları 6 ila 66 arasında değişen, futbola meraklı tüm meslek gruplarından bireyleri bu turnuvalarda yer almaya çağırıyoruz. Anadolu'nun dört bir yanında futbolun yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu sayede belki köyler arası maçlar bile yapılabilecek" diyerek sözlerini tamamladı.